Naučnici su otkrili da među pacijentima koji boluju od kancera imerzivna VR može imati pozitivne efekte 👇

Najnovija istraživanja pokazala su da virtuelna stvarnost (VR) može da pomogne u ublažavanju patnje i tegoba onkološkim bolesnicima, ali i ljudima s drugim oboljenjima. 🤔

Da bi istražili ove nalaze, naučnici s Univerziteta Kvins u Belfastu u Irskoj počeli su da analiziraju studije o primeni virtuelne stvarnosti kao pomoć pacijentima koji boluju dugi niz godina.

Zahvaljujući virtuelnoj stvarnosti ljudi doživljavaju "vezu sa digitalnim svetom van svojih fizičkih tela“, koristeći sisteme digitalnog okruženja čime se povećava osećaj prisustva osobe u digitalnom okruženju. 👇

Foto: GORODENKOFF PRODUCTIONS

Studije su razmatrale intervencije VR dizajnirane ili da opuste korisnike pre medicinskog tretmana u kombinaciji sa šetnjom po prirodi i meditacijom, ili da bi korisnici naučili da se bolje nose sa svojim stanjem, kako piše 24sedam.rs.

Naučnici su otkrili da među pacijentima koji boluju od kancera imerzivna VR može imati pozitivne efekte na anksioznost i simptome bola, objavljeno je u časopisu BMJ Supportive and Palliative Care.

Autor: 24sedam.rs / Redportal.rs