Postavke će biti izložene do 5. novembra, ulaz je besplatan.

Izložba NOVA PREDMETNOST, postavljena na dve lokacije – Galerija Studentskog kulturnog centra (Kralja Milana 48) i ARTE galerija (Andrićev venac 12), koja predstavlja radove sedam umetnika: Radomira Damnjanovića Damnjana, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Dragoša Kalajića, Dušana Otaševića, Peđe Neškovića,  Bore Iljovskog.

Foto: S.Veljovic

Izložba je otvorena je sinoć u prisustvu velikog broja ljudi. Obe postavke je moguće pogledati do 5. novembra, radnim danima od 11 do 19 č. subotom od 10 do 15 č. U obe galerije se nalaze radovi svih sedam autora.

Svih sedam umetnika povezuje činjenica da su se 1960-ih, ‘70-ih i ‘80-ih godina zajedno integrisali u novu struju koju kritika najpreciznije opisuje kao novu predmetnost.

Foto: S. Veljovic

- Lokacije na kojima je postavljena izložba NOVA PREDMETNOST su veoma blizu jedna drugoj, tako da je preporuka da se obe izložbene postavke pogledaju jedna za drugom, kako bi se stekao kompletan utisak o selektovanim umetničkim delima nastalih na našem prostoru najviše u rasponu od 1960-ih do 1980-ih godina".

Svi autori čiji su radovi predstavljeni na izložbi su snažne, autentične umetničke ličnosti. Fenomen nova predmetnost, međutim, pravi vezu između njih. Od 1960-ih za njihov rad je karakterističan povratak intenzivnom koloritu, znaku, simbolu, predmetu, figuri, naraciji, priči, i velikom formatu, koji je upravo specifičan za poetiku nove predmetnosti.

Foto: S.Veljovic

Autor: Redportal.rs