Kad su čuli neki monasi izmolili su netruležno telo Svetog kneza odneli su ga u manastir Šišatovac.

Knez Stefan Štiljanović rođen je na primorju u Paštrovićima u Zeti. Zbog sukoba sa Mlečanica seli se u Srem, u Morović. Oženio se Jelenom Bogdanović, koja je sa njim delila dobro i zlo toga vremena, kao i sam knez bila je veoma pobožna.

Knez Stefan je učestvovao u čuvenoj Mohačkoj bici na strani vojvode Zapolje i kralja Ferdinanda. Po padu Budima knez dobija imanje u Valpovu.

U periodu posle Mohačke bitne nastupila je glad jer je muška radna snaga odvedena, pošto je narod u okolini bio gladan blagočestivi kralj je svo voje žito pravedno razdelio rekavši im da im daje na zajam, nedugo posle je narod okupio i rekao da mu ne duguju ništa i razrešio ih duga.

Poslednji put se pominje oko 1540. pretpostavlja se da je tada umro, a njegova žena kneginja Jelena pošto je pokopala supruga napušta Valpovo i odlazi preko Drave u nemačke zemlje.

Njengovo netruležno telo otkrili su Turci jer je iz njegovog groba isijavala svetlost pa su oni mislili da je zlato. Javili su svom zapovedniku Amiru koji je nekada bio hrišćanin,a po tvrdanjama i dalji rođak srpskog kneza pa je obavestio javnost šta su pronašli.

Kad su čuli neki monasi izmolili su netruležno telo svetog kneza i odneli ga u manastir Šišatovac. Kada je to čula, njegova supruga Jelena se vratila i zamonašila se dobivši ime Jelisaveta.

IZVOR: YT / ATLAS SERBIA AND WORLD

Autor: Redportal.rs