Čitave porodice su izbrisane, kao posle atomske bombe, navodi Papo

Eliezer Papo, profesor hebrejske književnosti na Univerzitetu Ben Gurion i književnik, izjavio je da je Država Izrael nastala na ideji nikad više, ali da se u 21. veku ponovilo nešto što se može porediti samo sa ustaškim divljanjem u Jasenovcu.

Papo je iz Jerusalima govorio za N1 o trenutnim sukobima:

Moj univerzitet je strašno pogođen. Dnevno dobijamo po 20-30 mejlova i saopštenja o sahranama. To nisu normalni mejlovi, već pozivi na sahranu troje ljudi, petoro ljudi… Čitave porodice su izbrisane.

Podseća da je nakon napada Hamasa u prošlu subotu stradalo više od 1.300 ljudi i da je u Gazu odvedeno oko 150 talaca. Dodaje da u prvih 72 sata nije bilo moguće videti nikoga, jer su svi pratili vesti:

Svi su bili zakovani pred televizorima i u neverici – iz prostog razloga što je ova država nastala na ideji „nikad više“ i što niste mogli da verujete da se u 21. veku ponavljaju scene iz Jasenovca. Ovo što se desilo u subotu uporedivo je isključivo sa ustaškim divljanjem u Jasenovcu ili sa ukrajinsko-nemačkim ubijanjem jevrejskih civila u Babin Jaru.

Dodaje i da se sprovode tajne istrage i javne rasprave, jer je neko u sistemu zakazao i moraće da odgovara kad-tad. Ističe da je trauma velika sa kojom će se društvo nositi narednih dvadesetak godina.

Autor: redportal.rs