Lopovska šema razvijena na tlu čitave Evrope

Međunarodna policijska operacija razotkrila je ukrajinsku grupu kradljivaca luksuznih automobila koja je koristila falsifikovana dokumenta i pasoše za iznajmljivanje luksuznih automobila iz rentakar agencija, a zatim bi ta vozila preprodali. U nekim slučajevima, ova banda slala je svoje sunarodnike da otputuju u Evropu kako bi iznajmljivali skupocene automobile koji kasnije nisu bili vraćeni agencijama.

Na dan akcije uhapšeni su jedan Jermen, jedan Litvanac, dva Francuza, šest Rusa i tri ukrajinska državljana.

Istraga je pokrenuta kada su kompanije u oblasti Malage prijavile nestanak luksuznih vozila. Ubrzo su otkriveni pripadnici kriminalne mreže koji su koristili vozačke dozvole ili pasoše ugroženih osoba da bi na njihova imena rentirali prestižne automobile.

U operaciji kodnog naziva „matador”, pripadnici policije iz Francuske, Nemačke, Letonije, Poljske, Španije i Ukrajine uhapsili su 13 osoba odgovornih za krađe luksuznih automobila velikih razmera širom Evrope. Istrage koje su u toku otkrile su da se kriminalna grupa sastoji od više od 50 osoba iz različitih zemalja i da je odgovorna za krađe najmanje 36 vrhunskih vozila. Tokom dana akcije, krajem maja, zaplenjeno je šest vozila, falsifikovana dokumentacija i registarske tablice, kao i 132.165 evra u gotovini.

Samo u Ukrajini, izvršeno je više od 50 pretresa u prostorijama osumnjičenih, uključujući i one koji su pomagali u logistici.

Tokom godinu i po dana istrage, sačinjena je obaveštajna slika o operacijama kriminalne mreže širom Evrope, pa je otkriveno da je organizacija sa sedištem u Ukrajini angažovala tamošnje građane da putuju u EU kako bi iznajmili luksuzne automobile koristeći svoj pravi identitet. U ostalim slučajevima korišćena su falsifikovana lična dokumenta.

Pripadnici grupe su planirali sve – rezervisali avionske karte, hotelske sobe i obezbedili svu logistiku. Svaka osoba bi iznajmila jedan do dva automobila, uglavnom u Španiji ili Francuskoj.

Rentirana vozila su potom predavali kontakt osobama koje su organizovale transport automobila kopnom ili morem, u različite zemlje, uključujući Litvaniju, Nemačku i Poljsku. Tu u specijalnim radionicama njihovi automehaničari, pripremali automobile za izvoz. To je uključivalo onesposobljavanje GPS predajnika ugrađenih u vozila, falsifikovanje i zamenu registarskih tablica i drugih numerisanih delova vozila. U nekim slučajevima, automobili su potpuno rastavljeni za prodaju na tržištu rezervnih delova.

Nakon promene matičnih brojeva, pripadnici drugog ogranka grupe su preko korumpiranih službenika legalizovali automobile i registrovali ih na svoja lična dokumenta. To bi im omogućilo da prodaju vozila unutar EU i u inostranstvu, čak i u državama u Aziji i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili destinacije u Aziji.

Imajući u vidu obim istrage operacije „matador”, kao i naprednu kriminalističku ekspertizu njenih članova, Evropol je glavnog vođu ove grupe klasifikovao kao metu visoke vrednosti.

- Ovaj osumnjičeni je bio u kontaktu sa drugim organizacijama specijalizovanim za krađu vozila, koje bi mogle biti uhapšene u narednim nedeljama - navodi Evropol.

Autor: politika.rs