Pozvali su pristalice širom sveta da izađu i podrže Palestince

Bivši šef Hamasa Kaled Mešal pozvao je u petak na proteste širom muslimanskog sveta u znak podrške Palestincima i narodima susednih zemalja da se pridruže borbi protiv Izraela.

- Moramo da krenemo na trgove i ulice arapskog i islamskog sveta u petak - rekao je Mešal, koji trenutno vodi Hamasovu kancelariju za dijasporu, u snimljenoj izjavi poslatoj Rojtersu, prenosi Direktno.

Mešal, koji se nalazi u Kataru, rekao je da vlade i narodi Jordana, Sirije, Libana i Egipta imaju veću dužnost da podrže Palestince u ratu protiv Izraela.

IZVOR: X / @Destiny15_FL

- Jordanska plemena, Jordanovi sinovi, braća i sestre Jordana. Ovo je trenutak istine i granice su vam blizu, svi znate svoju odgovornost. Svim učiteljima koji predaju džihad. Svima koji podučavaju i uče, ovo je trenutak za primenu - rekao je.

Jordan i Liban dom su najvećeg broja palestinskih izbeglica. Mešalov poziv na ustanak u petak 13. ponovio je i sam Hamas, prema Izraelskom institutu za istraživanje medija na Bliskom istoku (MEMRI) sa sedištem u Vašingtonu. MEMRI je rekao da je Hamas pozvao svoje pristalice u Gazi, Zapadnoj obali i Izraelu da ustanu.

- Proglašavamo sledeći petak, "Petak poplave Al-Aksa", danom opšte mobilizacije u našem arapskom i islamskom svetu i među slobodnim ljudima sveta - navodi se u saopštenju.

- To je dan za okupljanje podrške, pružanje pomoći i aktivno učešće. Ovo je dan da se razotkriju zločini okupacije, da se izoluju i osujete svi njeni agresivni planovi. Ovo je dan da pokažemo našu ljubav prema Palestini, Jerusalimu i Al-Aksi. To je dan za žrtvu, herojstvo i posvećenost - naveli su iz Hamasa.

Teroristička grupa je rekla da svi treba da podrže svoju "pravednu stvar".

- Pozivamo slobodne ljude sveta da se mobilišu u znak solidarnosti sa našim palestinskim narodom i da podrže njihovu pravednu stvar i legitimna prava na slobodu, nezavisnost, povratak i samoopredeljenje - saopštila je grupa.

Autor: direktno.rs

#Hamas

#džihad

#petak 13

#pozvao