Meštani rodnog sela preduzeli fenomenalnu akciju

U Sjenici, zavičaju potpukovnika srpske vojske Vojina Popovića, u narodu poznatijeg kao Vojvoda Vuk, pokrenuta je akcija da se obnovi njegova rodna kuća. Do sada je prikupljeno oko 50.000 evra.

Rodna kuća Vojvode Vuka je uz portu crkve Svetog Petra i Pavla nedaleko od centra Sjenice. Inicijativa da se obnovi dolazi 107 godina od njegove pogibije na Kajmakčalanu. Kuća je imala više vlasnika, a to pitanje je rešeno otkupom. Planirano je da nakon adaptacije postane muzej koji će čuvati uspomenu na velikog ratnika, prenosi RTS.

Foto: Glas Zapadne Srbije/Glas zapadne Srbije

- Čovek koji je pre toga bio otkupio kuću je izašao u susret i na neki način ustupio nam tu prodaju, da mi uspemo da tu kuću prevedemo na SPC - kaže član Odbora za obnovu kuće Vojvode Vuka Milovan Vukanić.

- Prve smo komšije, deset metara razlike je između nas. Drago nam je što će ta kuća da ostane u svome starom izdanju, drugo što je tu rođen takav junak, takav vojvoda kao što je bio naš Vuk - navodi Vujadin Jelić.

- Obnavljamo ovu kuću tako da i ova deca koja dolaze u crkvu svraćaće u ovaj muzej -kaže Petar Filipović.

Vojin Popović bio je srpski četnički komandant u balkanskim ratovima. Učestvovao je u borbama za Makedoniju, Prvom svetskom ratu i kao komandant dobrovoljačkog odreda na Solunskom frontu. Upamćen je kao jedan od najvećih ratnika zbog čega ga je narod i prozvao Vojvoda Vuk. Poginuo je u 35-toj godini ne dočekavši da vidi tek rođenu ćerku jedinicu.

- Očekujemo iz Kraljeva da nam dostave kako treba da izgleda krov, kako treba da izgledaju prozori i vrata i oluci i to ćemo uraditi do Nove godine do velikih snegova, a počećemo da pripremamo ostatak novca kako bi na proleće dovršili kuću Vojvode Vuka i pretvorili je u Muzej. Jedna prostorija će biti namenjena i sveštenicima Cerovića koji su doneli pismenost na Peštersku visoravan - objašnjava predsednik Odbora za obnovu rodne kuće Vojvode Vuka Dragoljub Kočović.

Rodna kuća imaće stalnu muzejsku postavu, eksponate iz vremena Vojvode Vuka. Osim kulturno-istorijskog značaja očekuje se da će privući i veliki broj turista.

Autor: rts.rs