Pariz je domaćin Letnih olimpijskih igara 2024. godine i lokalni zvaničnici pozivaju savezne vlasti da reše problem stenica.

Francuske vlasti bile su primorane da zatvore sedam škola širom zemlje zbog najezde stenica, rekao je ministar obrazovanja Gabrijel Atal.

On je priznao da stalno raste broj slučajeva ujeda stenice i da su ti insekti primećeni u više od 15 institucija. Stenice su primećene u oko 17 institucija, a sedam od njih sada je zatvoreno zbog infestacije.

- Imamo skoro 60.000 institucija, a govorimo samo o nekoliko desetina, ali je istina da se slučajevi gomilaju. Potreban je hitan odgovor kako bi reagovali u naredna 24 časa - rekao je on.

Pariz je domaćin Letnih olimpijskih igara 2024. godine i lokalni zvaničnici pozivaju savezne vlasti da reše problem stenica. Prošle sedmice, uprava Pariza uputila je prigovor vladi tražeći hitne mere.

Zamenik gradonačelnika Pariza Emanuel Gregoar rekao je da ova najezda predstavlja nacionalno vanredno stanje. On je dodao da je izuzetno važno pozabaviti se ovim pitanjem pre Olimpijskih igara.

Prema Francuskoj agenciji za zdravlje i bezbednost (ANSES), Francuska se godinama suočava sa problemom stenica – između 2017. i 2022. godine više od jednog od deset domaćinstava bilo je zaraženo ovim štetočinama. Porast infestacije stenica povezan je sa povećanim putovanjem i rastućom otpornošću parazita na insekticide, navodi agencija.

Izveštaji o infestacijama stigli su uoči Nedjelje mode u Parizu, koja je trajala od 21. septembra do 3. oktobra. Skaj njuz je u četvrtak, 5. oktobra objavio da su putnici iz Britanije zabrinuti zbog toga što će vratiti stenice sa odmora u Francuskoj. Skaj njuz je citirao britanskog mikrobiologa koji je rekao da će London verovatno imati sličan nivo problema sa ovim insektima kao Pariz.

Autor: redportal.rs