Napravljen od mikoproteina, koji potiče od filamentoznih gljiva.

Novi 3D štampani veganski losos sada se može naći na policama austrijskih supermarketa.

Ovaj alternativni riblji file, koji je njegov tvorac startup Revo Foods za tehnologiju hrane nazvao FILET – inspirisan lososom, smatra se da je prva 3D štampana hrana koja je stigla na police supermarketa. U izjavi koju je video IFLScience, izvršni direktor kompanije Robin Simsa rekao je: „Sa prekretnicom industrijskog 3D štampanja hrane, ulazimo u kreativnu revoluciju hrane, eru u kojoj se hrana pravi tačno prema potrebama kupaca.

Foto: Pixabay.com/ congerdesign

Sa prekretnicom industrijskog 3D štampanja hrane, ulazimo u kreativnu revoluciju hrane, eru u kojoj se hrana pravi tačno prema potrebama kupaca.

Kao i neki drugi proizvodi za zamenu mesa, alternativa lososu je napravljena od mikoproteina, koji potiče od filamentoznih gljiva. Što se tiče ishrane, proizvod sadrži niz vitamina i omega-3 masne kiseline. Takođe se smatra da ima visok sadržaj proteina, 9,5 grama na 100 grama, iako je to još uvek manje od sadržaja proteina u istoj količini normalnog lososa.

Revo Foods je radio zajedno sa drugim startupom Micorenom na projektovanju mikoproteina posebno dizajniranog za stavljanje kroz 3D štampač. Istraživači već nekoliko godina rade na 3D štampanim prehrambenim proizvodima, sa kreacijama u rasponu od laserski kuvanih kolača od sira do slojevitog mesa uzgojenog u laboratoriji.

Foto: Unsplash.com/ CA Creative

Ove štampane alternative za hranu mogle bi da učine proizvodnju hrane održivijom, posebno u ribarskoj industriji. Procenjuje se da je 34 odsto globalnih ribljih fondova prekomerno izlovljeno, što se dešava kada se riba ulovi brže nego što može da se reprodukuje, što znači da njena populacija opada.

Emisije su takođe glavni problem u proizvodnji hrane, koja čini više od četvrtine globalnih emisija gasova staklene bašte: 31 procenat ovih emisija dolazi iz stočarskih i ribljih farmi, a dodatnih 18 procenata iz faktora lanca snabdevanja kao što su prerada i transport. Prema Revo Foodsu, proizvodnja veganskog fileta lososa koristi 77 do 86 procenata manje ugljen-dioksida i 95 procenata manje slatke vode od hvatanja i obrade konvencionalnog lososa.

IZVOR: YT / Origins of Food

Autor: REDPORTAL.RS