Endrjus, koji je svojoj državi nametnuo najduže zatvaranje zbog kovida na svetu, rekao je da je ta odluka povezana s izazovima posla.

Ozloglašeni vođa mera tokom pandemije Den Endrjus objavio je šokantnu ostavku na mesto premijera australijske države Viktorije, javlja Daily Sceptic, a prenosi Telegraf.

Endrjus, koji je svojoj državi nametnuo najduže zatvaranje zbog kovida na svetu, rekao je da je ta odluka povezana s izazovima posla.

- Kad je vreme, vreme je. Nije lak posao biti premijer naše države. To zahteva 100 odsto od vas i vaše porodice. To je, naravno, vremenski ograničeno i sada je vreme da se odmaknemo. Jedini način na koji znam kako da radim ovaj posao je da me proždre. Svaki budni trenutak se odnosi na posao i to uzima danak - rekao je Endrjus i dodao da je doneo odluku u poslednjih nekoliko dana i da je odlučio da "ode kada budu tražili da ostane".

Australijski premijer Entoni Albaneze, za koga se kaže da je bio "malo šokiran" odlukom, rekao je da je Endrjuzovo vođstvo bilo "testirano u nekim od najtežih vremena" tokom pandemije, ali mu je pripisao zasluge što "nikada nije izbegavao teške odluke" i što je činio sve što je u njegovoj moći da zaštiti Viktoriju.

Krajem prošle godine, najviši aktuarski organ Australije rekao je da bi "neverovatno visok" višak smrtnih slučajeva u 2022. – 17 odsto iznad proseka pre pandemije u prvih osam meseci ove godine – koji je primećen širom zemlje, uključujući Viktoriju, trebalo da bude hitno ispitan od strane Vlade. Smrtnost u Australiji je znatno iznad proseka od jeseni 2021.

Endrjusovu vladavinu obeležila je izuzetna brutalnost koju je policija isticala prema običnim radnicima i građanima koji su protestovali zbog ekstremnih uslova izolacije koje je nametnuo državi mesecima.

U novembru 2021, Endrjus je uveo obavezni zakon o vakcinaciji koji utiče na milion Australijanaca, zahtevajući da oni koji rade na poslovima na državnoj listi ovlašćenih radnika, kao što su profesionalni sportisti, rudarski radnici i novinari, budu dvostruko vakcinisani ili da odustanu od svojih poslova.

Strogi režim vakcinacije u Viktoriji dospeo je na svetske naslove početkom 2022. godine kada je doveo do toga da je Novak Đoković sramotno izbačen iz zemlje zbog svog statusa vakcinacije dan pre početka Australijan opena.

Endrjus je u to vreme bio beskompromisan, rekavši da se medijski cirkus mogao izbeći da se Đoković upravo vakcinisao protiv kovida.

- Vrlo je jednostavno, samo se vakcinišite. I onda ne bi trebalo gubiti svačije vreme na ovo - rekao je on.

Autor: Telegraf