Kako stvari stoje, tim koji je izradio studiju je zaključio da dostupni podaci nisu dovoljni za donošenje definitivnih zaključaka o prirodi NLO-a

Vladina agencija SAD za proučavanje aeronautike i svemira NASA, objavila je danas svoj dugo očekivani izveštaj o neidentifikovanim anomalnim pojavama (NAP), odnosno neidentifikovanim letećim objektima (NLO). To je na konferenciji za medije objavio direktor agencije Bil Nelson, priznajući da se radi na pronalaženju vanzemaljskog oblika života.

Video: Facebook.com/@LADBible

IZVOR: FB / LADBible

Ovi nalazi su objavljeni nakon prošlogodišnje najave da će agencija formirati nezavisni tim koji će istražiti sve dostupne slučajeve viđenja NLO koje nije bilo moguće objasniti.

Кako stvari stoje, tim koji je izradio studiju je zaključio da dostupni podaci nisu dovoljni za donošenje definitivnih zaključaka o prirodi NLO-a.

Ipak, tim je izrazio i uverenje da NASA može da igra vodeću ulogu u prikupljanju i analizi podataka NAP-a, što bi moglo da pomogne u boljem razumevanju ovih fenomena. Članovi tima su takođe izneli stav da je potrebno smanjiti stigmu vezanu sa viđanjima NLO, kako bi svedoci ovakvih pojava mogli da se osećaju rasterećeno ukoliko budu želeli da svedoče o njima.

Između ostalog, NASA više zvanično ne koristi termin 'NLO' u svojim glavnim kanalima komunikacijama, već se prešlo na manje privlačan (već spomenuti) NAP, odnosno neidentifikovan anomalni fenomen. Ova promena je uvedena samo što NLO ima negativne konotacije povezane sa teorijama zavere.

Današnji izveštaj eksplicitno pominje viđanja NAP-a, iako ne nudi objašnjenja zašto je toliko njih primećeno u poslednje vreme. Nikola Foks, pomoćnica administratora direkcije za naučne misije u NASA, rekao je prilikom predstavljanja izveštaja da su ovi fenomeni jedna od najvećih misterija naše planete.

Foto: spacenews.com/NZ

- Objekti na nebu koje nije moguće identifikovati kao balone, avione ili poznate prirodne fenomene su viđeni širom sveta, međutim, broj dovoljno kvalitetnih zapažanja je vrlo ograničen - naglasila je ona.

U ranijem eseju na veb stranici NASA, astrofizičar Nil Degras Tajson, astrofizičar, rekao je da bi bilo egocentrično od nas da verujemo da smo sami u svemiru.

- U ovom trenutku, život na Zemlji je jedini poznati život u univerzumu, ali, postoje ubedljivi argumenti koji sugerišu da nismo sami. Zaista, većina astrofizičara prihvata veliku verovatnoću postojanja života negde drugde u univerzumu, ako ga već nema drugim planetama ili mesecima unutar našeg solarnog sistema. Brojevi su, dakle, astronomski; u univerzumu ima više planeta od zbira svih zvukova i reči koje je ikada izgovorio svaki čovek koji je ikada živeo. Proglasiti Zemlju kao jedinu planetu u kosmosu koja ima život bilo bi neoprostivo egocentrično od nas - zaključio je Tajson u svom eseju.

U međuvremenu, naučnik NASA-e je prošlog meseca rekao da je apsolutno siguran da postoji vanzemaljski život u našem Sunčevom sistemu i da se oni najverovatnije kriju na Veneri.

Autor: Marko Radovanović