Kontroverza oko posete lidera Severne Koreje Rusiji nimalo ne jenjava

Južna Koreja je izrazila duboku zabrinutostu usled moguće vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve nakon sastanka Kim Jong Una i Vladimira Putina u svemirskom centru u Rusiji.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Kim Jung Ho izjavio je da dve zemlje, kako se čini, pokušavaju da se dogovore o budućem vojnom sporazumu što ukazuju skorašnje posete severnokorejskog predsednika fabrikama municije u Severnoj Koreji i potom njegova poseta Rusiji sa najvišim vojnim zvaničnicima zemlje.

Ministar za ujedinjenje je takođe pomenuo i prethodnu posetu ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua Pjongjangu ukazujući da je plod toga podrška severnokorejskom razvoju satelita.

Ovakvi zaključki dolaze nakon komentara zvaničnika SAD koji su upozorili da predsednik Putin može da iskoristi samit sa severnokorejskim liderom da bi dobio oružje kao i da se pregovori uveliko aktivno odvijaju između dve zemlje.

Ministar je apelovao na Moskvu i na Pjonjang da zaustave ilegalne poteze koji će dovesti do njihove izolacije, i da se drže usvojenih međunarodnih normi uključujući i rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Autor: redportal.rs