Marokanska vlada je saopštila da je do sada prihvatala pomoć od "prijateljskih zemalja"

Ponude humanitarne pomoći Maroku postale su kontroverzno pitanje - Rabat je do sada prihvatao pomoć od Španije, Ujedinjenog Kraljevstva, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je odbio pomoć Ujedinjenih nacija, susednog Alžira, sa kojima je kraljevstvo prekinulo diplomatske veze i Francuske, sa kojima su odnosi zahlađeni već nekoliko meseci.

Marokanska vlada je saopštila da je do sada prihvatala pomoć od "prijateljskih zemalja" nakon "temeljne procene potreba i sa svešću da bi nekoordinisana pomoć bila kontraproduktivna".

Nije objašnjeno zašto su UN bile prinuđene da čekaju konkretan odgovor kako su dani prolazili, a šanse da se pronađu preživeli sve manje.

UN nisu primile zvaničan zahtev za pomoć od marokanske vlade, rekao je portparol generalnog sekretara Stefana Dižarika na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

- Suverena je odluka svake zemlje da odluči kako da nastavi sa pomoći u zavisnosti od sopstvenih kapaciteta - rekao je Dužarik, upitan da li je ova preferencija za pomoć nekih zemalja u odnosu na druge bila "politička, a ne praktična" odluka.

U međuvremenu, alžirsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Maroko odbio njihovu ponudu humanitarne pomoći.

Autor: redportal.rs