Kubanski lider imao posebnu poruku povodom atentata na Đinđića

Srpski premijer i kubanski lider imali su samo jedan susret, ali je on na obojicu ostavio snažan utisak.

Zoran Đinđić i Fidel Kastro su se susreli prilikom inauguracije brazilskog predsednika Luiza Inasija Lula da Silve, poslednjeg dana 2002. i prvog dana 2003. godine. Susret je bio slučajan u holu hotela, a Đinđić je iskoristio priliku da upozna jednog od najznačajnijih svetskih lidera 20. veka.

Detalje ovog susreta ispričao je Čedomir Jovanović u Informer podkastu:

On priđe Kastru, upozna se sa njim. Kastro je bio onako srdačan tip, njemu se to dopalo, ono Srbija, Jugoslavija...I Zoran uzme i pokloni Kastru cigaru. Posle jedno pola sata neko lupa njemu na vrata apartmana. On otvori, tamo dva vojnika i neki oficir. Ovaj salutira i kaže: Komandant se zahvaljuje na poklonu i uzvraća da vidite šta je prava kubanska cigara. I da mu kutiju.

Samo tri meseca kasnije, Zoran Đinđić je ubijen u atentatu. Na ovu vest, Kastro je imao i sebi svojstvenu reakciju:

Mene pozovu i kažu stigao jedan paket za tebe. Paket? Diplomatskom poštom! Ja otvorim, poslao Kastro paket sa kutijom cigara. Ne znam ko je njemu rekao da sam ja neko kome to treba da pošalje... Uz jedno pismo da mu je žao što se to desilo, upoznao je Zorana, divan čovek, pamti njegov osmeh, još jednom velika podrška srpskom narodu...

Kutija sa Kastrovim cigaretama završila je na među gostima na slavi Čede Jovanovića. Kasnije je saznao da su u pitanju cigare koje se uzgajaju na plantaži na Kubi, a koju je Kastro čuvao za svoju majku koja je bila strastveni pušač.

IZVOR: YT / Informer

Autor: redportal.rs