Roman jedan od najvećih književnih hitova u Sloveniji poslednje decenije

Bronja Žakelj je pronašla jedinstven način da piše toplo i pristupačno o najvećim ljudskim tragedijama. Knjiga Belo se pere na devedeset je o odrastanju u Jugoslaviji, ispripovedana rečima deteta koje sve vidi i sve prati. Roman je imao mnoga izdanja, i jedan je od najvećih književnih hitova poslednjih decenija u Sloveniji. Dobio je 2019. i prestižnu nagradu Kresnik za najbolji slovenački roman prethodne godine.

Bronja stanuje u Vojkovoj, ulici u kojoj uvek sija sunce. Njena kuća miriše na zagorelo mleko i buhtle. Porodici Žakelj često dolaze gosti, a kad svi sednu za trpezarijski sto, baka Dada kaže da imaju zasedanje kućnog saveta. U kuhinji se sve radi, razvlači se testo za štrudlu, zavija se savijača, lupaju se šnicle, razvija se testo za rezance, tamo se i pegla. Ukućani i komšije kafenišu po ceo dan i ispijaju šljivovicu. Uvek se puši.

U 19.30 porodica se okuplja da gleda Dnevnik. Televizor se uključi u 19.13 da se zagreje do 19.15 za crtani. Bronja voli da gleda druga Tita. Jedva čeka da poraste pa da učestvuje na radnim akcijama gde se pevaju pesme i dobija za užinu zemička i kobasica.

Pa ipak, ništa u budućnosti nije kako je mala Bronja zamišljala. Belo se pere na devedeset je priča o odrastanju satkana od dobro poznatih, u kamen uklesanih pravila života u Jugoslaviji. Naivnim rečima deteta koje sve vidi i sve prati, Bronja brani taj svet od zaborava. Dok je pratimo kako stasava u mladu devojku, Bronjin pripovedački glas sazreva, pronalazeći tople reči i za najpotresnije ljudske sudbine.

Knjigu Belo se pere na devedeset možete pronaći od 9. septembra u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Autor: redportal.rs

#Belo se pere na devedeset

#Bronja Žakelj

#Delfi

#Laguna

#knjiga