Za akcije tzv. Kosovske policije potrebne konsultacije sa Kforom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je danas, nakon razgovora sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani, da je postojećim sporazumom zabranjen dolazak KBS na sever bez saglasnosti Kfora i zatražio konsultacije u vezi akcija tzv. Kosovske policije koje bi mogle ugroziti bezbednost ❗

On je podsećajući na sporazum kojim se zabranjuje dolazak KBS-a na sever tzv. Kosova bez saglasnosti Kfora, zatražio konsultacije i u vezi akcija tzv. Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednost.

- U skladu sa obavezom Prištine iz 2013. godine, svako raspoređivanje KBS-a na sever Kosova zahteva saglasnost Kfora i očekujemo pravovremene i značajne konsultacije za bilo kakve akcije KBS-a, Kosovske policije koje bi mogle da utiču na bezbednosno okruženje - objasnio je on.

IZVOR: YT / Kosovo Online Live

Podvukao je da to nije nikakav novi uslov i da bilo kakvo slanje specijalnih snaga zahteva saglasnost Kfora, te da postoji potreba za koordinacijom i bliskim konsultacijama kosovskih vlasti i komandanta Kfora.

Rekao je da ta Alijansa snažno podržava dijalog između Beograda i Prištine i dodao da očekuje da prištinska strana na sastanku u Briselu "pokaže da je odgovorna strana koja konstruktivno deluje za dobrobit evroatlantske bezbednosti".

On je istakao da je dijalog jedini način da se reše otvorena pitanja između Srbije i tzv. Kosova.

Autor: Novosti.rs