Saopštenje je zakjučila rečima: TVRTKO OSTAJE ☝🏻

Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću je zablistao ispred zgrade Predsedništva BiH. Da sam kojim slučajem čekala na saglasnost Komisije za zaštitu spomenika, isti ne bi bio postavljen nikada, jer je Komisija odbila tri ranije predložene lokacije ☝🏻, prenose Nezavisne.

Napisala je ovo u zvaničnom saopštenju Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, i na taj način praktično priznala da je spomenik kralju Tvrtku I, postavljen bez odobrenja. 😉

U saopštenju, koji je Karićeva počela citatom "Ko hoće, nađe način, ko neće, nađe izgovor!", piše kako je član Komisije za zaštitu spomenika Angelina Ošap Gačanović, nekoliko puta javno istakla kako je za nju Tvrtko srpski kralj i da je to razlog zašto nije dozvoljavala da spomenik bude postavljen.

- Budući da se odluke u Komisiji ne mogu donijeti bez Angelininog glasa, bila sam svjesna da ukoliko budem čekala, neću završiti posao. Zato sam došla na ideju da od načelnika opštine tražim zauzimanje javne površine kako bi organizovala Izložbu o srednjovekovnoj bosanskoj državi - Kralj Tvrtko I Kotromanić’ i kako bi izložila bistu kralja - napisala je Karićeva.

Ona je navela kako joj je uzor za ideju bio Ajfelov toranj u Parizu, koji je, kako je istakla, isto tako postavljen kao izložba. 😉

- I nikada više nije pomeren. Saglasnost sam u skladu sa zakonom i dobila. Kako sam dobila tako ću uz podršku Općine i produžiti. Nameravam tražiti da se saglasnost produžava, do nekih boljih vremena - naglasila je gradonačelnica Sarajeva.

- Sigurna sam da će naš Tvrtko ostati tu zauvek, a 25 tona nije lagano, čak i da ga neko pomisli skloniti. Postavljanje spomenika je uspeh, i to niko neće baciti u senu. Naredni korak gradske uprave je raspisivanje javnog poziva za finansiranje monografije o bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću. Borim se koliko mogu i kako mogu, a građani su moja najveća snaga - napisala je Karićeva, koja je saopštenje zakjučila rečima: "Tvrtko ostaje! "

Autor: Nezavisne