Zaborav je jedna vrsta izdaje, poručio predsednik opštine Nikšić na svečanosti ☝🏻

Povodom 76. godišnjice operacije Velveta, juče je u Nikšiću otkriven spomenik posvećen saradnji Jugoslavije i Izraela na formiranju izraelskog ratnog vazduhoplovstva.

Tek osnovana Država Izrael je 1948. godine pokušala da formira i avionima spitfajer naoruža svoje ratno vazduhoplovstvo. Nabavka je išla mnogo lakše od transporta aviona u Izrael, a važnu ulogu imala je upravo Jugoslavija preko čije teritorije su avioni prebačeni.

Svečanosti otkrivanja spomenika u Nikšiću prisustvovali su predsednik opštine Marko Kovačević, potpredsednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica, ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan i predsednica Jevrejske zajednice Crne Gore Nina Bokan.

View this post on Instagram

A post shared by Општина Никшић (@opstinaniksic)

IZVOR: IG / @opstinaniksic

Kovačeviću je na svečanosti uručena i zlatna medalja za zasluge u realizaciji ovog projekta podizanja ovog spomenika, a on je u svom obraćanju naveo:

Zaborav je jedna vrsta izdaje. Sećanje na podvige predaka i njihovu borbu svedoči o našem trajanju, ali i daje snagu u novim borbama. To su sličnosti koje imaju Izrael i Crna Gora, koji su se večeras sreli pred ovim spomenikom, kao i pre toliko decenija, da potvrde da ne zaboravljaju. Izuzetna mi je čast što sam bio u prilici da pomognem da ova uspomena na borbu Izraela sredinom prošlog veka bude oličena u ovom velelepnom spomeniku, koji će od danas neraskidivo vezati Nikšić i Crnu Goru sa Izraelom. Ponosni smo na naše prijateljstvo i čuvaćemo ovo zdanje i sećanje na događaje zbog kojih je podignuto.

IZVOR: X / @AmbassadorVilan

Autor: redportal.rs