Da li će ipak pristati na vakcinaciju?

Najpopularnija tema ovih dana u svetu je vakcina. I dok se mnogi pitaju koji vakcinu i kada će da prime, pojedine verske zajednice su zabrinute zbog sastava vakcine.

Naime, većina vakcina sadrži i svinjski želatin koji služi kao stabilizator te osigurava vakcinu prilikom transporta i skladištenja, a verske zajednice širom svijeta izrazile su zabrinutost zbog ovog sastojaka vakcine što je dovelo u pitanje i samu vakcinaciju, piše AP. Ovaj sastojak nije po standardima halal ishrane. Švajcarska kompanija Novartis proizvela je tako vakcinu protiv meningitisa bez svinjskog želatina, a saudijske i malezijske kompanije trenutno rade na proizvodnji sličnih vakcina.

Od kompanija koje trenutno proizvode vakcinu protiv COVID-19, Phizer, Moderna i druge, niko ne garantuje da se u njima neće naći svinjski želatin.

- Zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg vijeka trajanja vakcina koje ne sadrže svinjski želatin, znači da će se sastojak vjerovatno koristiti u većini vakcina - rekao je dr Salman Waqar, generalni sekretar Britanskog islamskog medicinskog udruženja.

Foto: Pixabay.com

Ovo nije prvi put da su se zbog sastojaka u vakcinama države imale problem sa verskim zajednicama. Indonežansko veće Ulema, telo koje izdaje potvrde da je proizvod halal ili dozvoljen prema islamskom zakonu, 2018. godine proglasilo je da su vakcine protiv ospica i rubeole zbog želatina bile haram ili nezakonite. Nakon toga su verske vođe pozvale roditelje da ne dozvole vakcinaciju deci. To je dovelo do naglog rasta slučajeva ove bolesti.

Međutim, ovo nije problem samo islamske zajednice, već i jevrejske zajednice gde se konzumacija svinjskih proizvoda smatra verski nečistom. Iako je većina jevrejskih zajednica saglasna sa tim da se samim odbijanjem vakcinacije ugrožava život i dalje se nisu usaglasili po tom pitanju.

- Prema jevrejskom zakonu, svinjetina je zabranjena samo ukoliko se jede. Ako se ubrizga u telo, a ne pojede se, tada nema zabrane i problema, posebno kada smo zabrinuti zbog bolesti - izjavio je rabin David Stav, predsednik Tzohar, rabinske organizacije u Izraelu.

Još uvek se ne nazire rešenje ovog problema, ali sasvim sigurno je da će države morati da obave razgovore sa ovim verskim zajednicama.

Autor: redportal.rs

#Vakcina

#halal

#islamska zajednica

#jevrejska zajednica

#svinjski želatin