Večna dilema 😅

Felacio je popularna zabava u kojoj uživaju kako ljudi tako i životinje, ali posve "uzudljive igre" uvek se postavlja pitanje šta činiti posle. Za ono koji "rade" tokom felacija, pitanje da li progutati ili ispljunuti dokaz uspešno obavljenog posla se vrlo brzo nametne? Stoga tu nam je uletela nauka da pokuša da pruži odgovor šta činiti.

Što se tiče gutanja, studija objavljena 2002. godine otkrila je da neki hormoni u spermi mogu da imaju pozitivan efekat na mentalno zdravlje. Međutim u ovoj studiji ipak je test srpveden vaginalnim osemenjavanjem a ne oralnim, a i sama studija je bila observaciona te nije utvrđena direktna veza.

Sudeći prema autorima, žene koje su imale seks bez prezervativa su imale manje ocene u kontekstu depresije nego one koje su koristile kondome, kako se navodi:

Simptomi depresije i pokušaju samoubistva među ženama koje su koristile kondome je proporcionalan njihovoj frekventnosti upotrbe.

Još mnogo analize je potrebno pre nego što bi mogli da potvrdimo ovaj efekat, iako većina istraživača ukazuje da sperma u sebi sadrži više različitih supstanci koje utiču na poboljšanje raspoloženja, poput oksitocina i serotonina, koji se takođe detektuju u krvi žena koje su inseminirane vaginalno.

Da li bi se takvo hormonalno stanje moglo ponoviti i kao posledica gutanja sperme teško je reći, ali sa druge strane ejakulat sadrži oko 5.000 miligrama proteina na 100 mililitara, kao i dobru dozu cinka i manje količine vitamina C, magnezijuma i kalijuma.

Naravno, bolje je da svoju dnevnu dozu vitamina uzmete iz drugih izvora, poput voća i povrća, ali malo dodatnog vitaminsko/mineralnog busta nije na odmet.

Pored nutritivne vrednosti, ljudska sperma sadrži i antioksidant po imenu spermidin, za koga su analize pokazale da usporava efekat starenja. Ovaj efekat spermidina se pripisuje njegovoj sposobnosti da reguliše proces recikliranja poznat pod imenom autofagija, međutim da li se taj benefit može dobiti kroz oralni seks je i dalje veliko pitanje.

Što se tiče ipljuvavanja semene tečnosti, ako bi isključili sve prethodno što smo naveli, na taj način bi dramatično smanjili sebi šansu da zakačite polno prenosivu bolest poput HIV, herpesa ili hepatitisa. Naravno, te bolesti i dalje mogu da se prenesu i bez gutanja, ali se infekcije daleko lakše prenose ako određena osoba pruža oralni seks prego ranica ili posekotina.

Ispljuvavanje je takođe obavezna praksa za sve one koji boluju od alergije na ejakulat, poznate pod imenom hiperzenzitivnost na ljudsku seminalnu plazmu. Na sreću ovakav medicinski problem se retko pojavljuje i ne bi trebalo da brine 99% posto populacije koja praktikuje felacio.

Na kraju, kada sve saberemo, i gutanje i pljuvanje dolazi sa svojim plusevima i minusima i potpuno je u redu i poćželjno da odluku donesete isključivo prema svojoj ličnoj preferenci. 👍

Autor: redportal.rs