Rekavši da uprkos tome što je Mađarska članica NATO-a i saveznik SAD, "prema nama se postupa gore nego prema Rusima".

Mađarski premijer Viktor Orban je u intervjuu kontroverznom američkom novinaru Takeru Karlsonu rekao da je jedini način da se okonča rat u Ukrajini da se ponovo izabere Donald Tramp za američkog predsednika.

U intervjuu koji je Karlson objavio na društvenoj mreži Iks (bivši Tviter), Orban je pohvalio Trampovu spoljnu politiku, dok je oštro kritikovao aktuelnu administraciju predsednika Džozefa Bajdena i njegov pristup ratu u Ukrajini.

On je rekao da će Trampov povratak na funkciju "biti jedini izlaz" iz sukoba, dodajući da je svaka sugestija da bi Kijev mogao da dobije rat protiv Rusije "laž". Orban je u intervjuu osudio federalne optužbe protiv Trampa, za koje je rekao da su nezamislive da se dogode u Mađarskoj.

On se takođe požalio na napore Stejt departmenta da podstakne mađarsku vladu da unapredi vladavinu prava i bori se za ljudska prava, rekavši da uprkos tome što je Mađarska članica NATO-a i saveznik SAD, "prema nama se postupa gore nego prema Rusima".

Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022, Orbanova vlada održava bliske veze sa Moskvom i zapreti da će blokirati sankcije EU protiv Rusije.

Orban, koji je premijer od 2010. godine, često je bio kritikovan zbog svog sve autokratskog režima. Evropska unija, SAD i brojni međunarodni posmatrači tvrde da je Orban ograničio prava manjina, preuzeo kontrolu nad pravosuđem i medijima i manipulisao izbornim sistemom kako bi obezbedio svoju vlast.

Autor: redportal.rs