Ponovo otvorila oči u 46. godini, a umrla u 88. godini – u snu

Neverovatan slučaj dogodio se daleke 1875. tada četrnaestogodišnjoj Karolini Olson iz Švedske, koju su poznanici i grad u kome je živela u 19. veku nazvali "uspavanom lepoticom".

Mala Karolina se vratila kući posle igre napolju i legla na krevet da se odmori. Požalila se na zubobolju, a ocu je rekla da je dok je prelazila zaleđeno jezero pala na led i lakše povredila glavu. Popila je nešto što joj je majka dala da ublaži upalu. Onda je zaspala.

Majka ju je zatekla kako još spava uveče, ali je mislila da je umornija nego inače i ništa više. Međutim, kada je primetila da se ni ujutru nije probudila, uhvatila je panika.

Karolinina majka pozvala je lekara, koji je rekao da je dete živo i zdravo, ali očigledno preumorno. Ni on nije znao šta joj se dešava. Kada se ni sledeće noći nije probudila, ceo grad se pitao šta se dešava.

Кarolinа je spavala. Spavala je godinu, pa deceniju. Svet se menjao, kao i njena okolina, ali ona nije videla ništa.

Prošle su 32 godine otkako je Karolina Olson ponovo otvorila oči u 46. godini! U međuvremenu, njena majka je umrla 1905. godine, prepuštajući kućnoj pomoćnici da brine o Karolini.

Žena se veoma iznenadila kada je videla da se Karolina budi. Ni ostali domaćini nisu mogli da veruju da je 46-godišnje „dete“ budno.

Karolina je došla narednih dana, ne shvatajući kako je spavala većinu svog života. Živela je još 42 godine. Želeći da doživi život i sve što je propustila, odlučila je da ništa ne brine, nije se ni razbolela.

Godinu dana nakon buđenja, rodila je ćerku, a kasnije је dobila i troje unučadi. Umrla je u 88. godini – u snu.

Prošlo je dosta vremena od 1949. godine, a čak su i Šveđani zaboravili slučaj Karoline Olson. Međutim, pre nekoliko nedelja jedan od potomaka njene porodice izjavio je šta se zapravo dogodilo nesrećnoj devojci koja je prespavala najlepše godine svog života.

– Nikada nismo dobili zvaničan izveštaj o njenom stanju u to vreme, ali smo prema dokumentima koje smo pronašli u arhivi došli do zaključka da su tadašnji lekari njeno stanje ipak tretirali kao komu. Bila je u komi. Njen pad u jezero i udarac glavom o led povezuju se sa potresom mozga koji se očigledno nije dogodio odmah, ali kada je zaspala - rekao je Johanes Johanson, Karolinin praunuk.

Međutim, ni on nije mogao da da odgovor na pitanje zašto je Karolina spavala 32 godine.

Autor: redportal.rs