Iz ZBCG spremni na moratorijum o spornim pitanjima

Kako će izgledati nova parlamentarna većina u Crnoj Gori postalo je prilično jasno, ali ostaje nepoznanica da li će nju činiti i koalicija Za budućnost Crne Gore, bez čijih mandata neće biti moguće izglasati određene pravosudne reforme koje zahtevaju postojanje šire većine.

Lidera Pokreta Evropa sad i mandatara Milojka Spajića očekuje sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, pišu podgoričke Vijesti. Navode da od ishoda ovog sastanka zavisi hoće li Za budućnost Crne Gore biti deo vladajuće koalicije.

U skladu sa dosadašnjom dinamikom pregovora, Spajić računa na sigurnu podršku 43 poslanika od neophodnih 41 za većinu. Međutim, ukoliko i koalicija Za budućnost Crne Gore bude deo Vlade, obezbediće se dvotrećinska većina i time garant stabilnije izvršne vlasti.

Iz redova Bošnjačke stranke stižu informacije da je ZBCG za njih neprihvatljiv partner. Kao najveće neslaganje ističu se stavovi o međunarodnom položaju Crne Gore, iako su iz koalicije Za budućnost Crne Gore u više navrata saopštili da je za njih pitanje nezavisnosti Crne Gore završena stvar i da se neće preispitivati članstvo ove zemlje u NATO.

Autor: redportal.rs