2 Oskara, 6 decenija na filmu i nekoliko desetina uloga

Holivudska legenda važi za jednog od najvećih glumaca svih vremena. Za 80 godina života i 58 godina na filmskom platnu, Robert de Niro je ostvario neke od najvažnijih uloga u istoriji kinematografije.

Rodio se davne i ratne 1943. godine u Njujorku. Sin dvoje umetnika i slikara, irsko-italijanskog, odnosno holandsko-englesko-francusko-nemačkog porekla! Da će postati glumac odlučio je već sa 18 godina, dok je gledao jednu televizijsku emisiju i rekao sebi:

Ako ovi glumci mogu od toga živeti, a nisu baš toliko dobri, ne mogu biti lošiji od njih!

IZVOR: YT / World of Movies

Da je možda i najtalentovaniji glumac našeg vremena, dokazao je fantastičnim promenama u najrazličitijim i zahtevnim ulogama. Tako je sa podjednakim uspehom mogao tumačiti večito zamišljenog i tihog mladog don Vita Korelaona u Kumu 2, koji ga i uvodi na veliku scenu, psihički nestabilnog taksistu u Taksisti, strogog oca u komičnim scenama sa budućim zetom u Njenim roditeljima i neobičnog gusarskog kapetana u fantastičnoj romantičnoj komediji Zvezdana prašina.

Nisu ga mimoilazile ni glumačke nagrade. Za ulogu Vita Korleonea dobio je Oskara za najbolju sporednu ulogu, a samo šest godina kasnije dobija i Oskara za najboljeg glumca u glavnoj ulozi za ulogu boksera Džejka Lamota u Skorsezeovom filmu Razjareni bik.

Autor: redportal.rs