Za samo nekoliko decenija, svet će biti u potpunosti neprepoznatljiv...

Narednih decenija čeka nas DRAMATIČAN pad broja dece rodjenih u skoro svim delovima sveta što će izazvati demografski potres do sada nezabeležen u istoriji.

Pad u prirodnom priraštaju će biti toliko veliki i trajan da će za samo dve decenije, do 2050. godine, tri četvrtine zemalja na planeti biti nesposobno da održi svoj broj stanovnika. Drugim rečima, suočiće se sa padom broja ljudi. Do kraja 21. veka, više od 97% svih zemalja će imati istovetan problem.

Gore navedena stavka je glavni zaključak najnovije studije o globalnom prirodnom priraštaju od strane Instituta za zdravstvene metrike i evaluacije pri medicinskoj školi Univerziteta u Vašingtonu.

Najdramatičnije od svega je što je pred nama demografski podeljen svet. Dok je predviđeno da će broj novorođenih dramatično da se surva u skoro svim delovima sveta, u određenim delovima će biti ogroman rast - posebno u sub-saharskoj istočnoj i zapadnoj Africi.

Oko 77% novorođenih, od UKUPNOG BROJA, do kraja ovog veka će se roditi u zemljama sa niskim prihodom ili srednjim po glavi stanovnika. Primera radi, već 2021. godine 29% svih rođenih je bilo u sub-saharskoj Africi, što će narasti na 54% do 2100. godine.

Kako objašnjava profesor Stein Emil Volset, jedan od glavnih autora studije:

Suočavamo se sa kataklizmičnim demograskim promenama koje će nas pratiti kroz 21. vek. Svet će se u isto vreme nositi sa bejbi bumom i katastrofalnim prirodnim priraštajem. Dok se jedan deo sveta nosi sa ozbiljnim ekonomskim izazovima smanjene populacije i radne snage i sa time kako da se brine o sve starijoj populaciji, sa druge strane imaćemo najsiromašnije regione Afrike koji se bore sa time kako da ishrane najmlađe, najbrže rastuće stanovništvo u socio-politički najnestabilnijim društvima na planeti.

U svetlu ovakvih nalaza, istraživači apeluju da se sa pripremama za ovu krizu počne već sada. Kako navode, smatraju da će se 76% država suočiti sa smanjenjem populacije u slučaju ako se ne navreme ne uvedu adekvatni sistemi imigracije i uvede veća podrška za roditelje.

Doktorka Natalija V. Batačarje je direktna:

Ne postoji jedno univerzalni ili instant rešenje. Društvena politika koja bi omogućila duži porodiljski, finansijsku pomoć i više prava tokom zaposlenja, mogu da pruže tek male boljitke u rastu nataliteta. Uprkos tome velika većina zemalja bi i dalje ostala ispod nivoe proste obnove stanovništva. Otvorena i regulisana imigracija će biti neophodna da bi se odražo ekonomski rast. Sub-saharske zemlje imaju vitalan resurs koji ostarela društva nemaju - mladu populaciju.

Ovakve promene u prirodnom priraštaju su primarno pšosledica dva uzroka: pristup modernim kontraceptivnim sredstvima i obrazovanje žena. Naučnivi savetuju da kada se buidemo uhvatili u koštac sa problemima koji nas neumitno čekaju, ne smemo da zaboravimo nma sav progres koji smo napravili po pitanju oslobošenja žena.

Postoji vrlo ozbiljan strah da će se, kada problemi postanu akutni i kada većina rešenja ne bude davala rezultati, pribeći drakonskim merama ograničenja reproduktivnih sloboda. Nacije koje imaju snažna ženska prava imaju bolje zdravlje i brži ekonomski rast. Neizmerno je važno da se ženska prava štite i podržavaju, kao i da žene mogu da imaju onoliko dece koliko one žele kao i mogućnost da nastave sa svojim karijerama.

Autor: redportal.rs