Osoba čini krivično delo homoseksualnosti ako izvrši seksualni čin ili dozvoli licu istog pola da izvrši seksualni čin nad njim ili njom i kažnjava se doživotnom zatvorom.

Svetska banka do daljeg neće davati nove kredite Ugandi zbog homofobnog zakona, a predsednik Joveri Museveni kaže da ta zemlja može i bez kredita, iako ima i drugačijih mišljenja, prema kojima neće biti lako popuniti "rupe" u budžetu, prenosi Dojče vele (DW).

Svetska banka je prošle nedelje objavila da za sada neće biti finansiranja novih projekata u Ugandi, odnosno novih kredita i to zbog anti-homoseksualnog zakona koji fundementalno protivreči vrednostima te institucije sa sedištem u Vašingtonu, navodi DW.

Radi se o zakonu koji je u Ugandi usvojen u maju i koji doduše ne predviđa kazne za homoseksualce ili lezbejke koji sebe tako označavaju, ali su kažnjive seksualne radnje.

Osoba čini krivično delo homoseksualnosti ako izvrši seksualni čin ili dozvoli licu istog pola da izvrši seksualni čin nad njim ili njom i kažnjava se doživotnom zatvorom. Lice koje pokuša da izvrši seksualnu radnju kažnjava se zatvorom do 10 godina. Do 20 godina zatvora je predviđeno za "namerno podsticanje homoseksulanosti", a u "posebno teškim slučajevima" u kakve su ubrojani seksulani kontakti sa maloletnicima, moguća je i smrtna kazna

Po tome ovaj zakon spada u najstrože na svetu. Zakon je oštro kritikovan na međunarodnom nivou, uključujući SAD, EU i grupe za ljudska prava, ali ga podržavaju mnogi ljudi u Ugandi. Homofobija je u Ugandi sa više od 47 miliona stanovnika veoma raširena, a podstiče je snažni evangelistički lobi, koji je i sada, kao više puta ranije, pokušao da progura još stroži zakon u ovoj oblasti, ali je to predsedenik sprečio.

Za LGBTQ aktiviste kao što je Žaklin Kaša Nabasegera, odluka Svetske banke je dobra vest i uspeh lobističkog rada, jer zakon ekstremno otežava odgovarajuće informisanje i obrazovanje stanovništva. Ministar spoljnih poslova Ugande Okelo Orijem u intervjuu za DW rekao je da odluka Svetske banke "nije fer".

- Otkako je zakon usvojen, u Ugandi nije bilo slučajeva da su homoseksualci pogubljeni, zatvoreni ili marginalizovani. Pritom ima drugih zemalja na Bliskom istoku, gde pogubljuju te ljude. Zašto dakle fokusiranje na Ugandu? - upitao je on.

Slično se izjasnio i predsednik Joveri Museveni (78), dan nakon odluke Svetske banke, i to u rukom napisanom otvorenom pismu na pet stranica upućenom "Uganđanima, posebno unucima". Predsednik navodi da je "strpljivo objašnjavao" da se zakon ne odnosi na ljude koji su jednostavno homoseksualci, već na one koji "regrutuju ili teraju druge na svoje devijantno ponašanje", prenosi Telegraf.

On je dodao da, ako u ovom zakonu ima bilo kakvih nesuglasica, "mi ćemo ih rešiti, kao što smo se borili protiv Idi Amina i drugih tirana". Museveni koji vlada Ugandom od 1986, poznat je po svojoj borbenoj retorici i stekao je ugled boreći se protiv diktatora Idi Amina koji je vladao Ugandom do 1979. godine, podseća DW.

Museveni kaže da, zahvaljujući njegovim postupcima zaduživanje opada, a da privreda ipak raste - bez obzira na sve globalne probleme. Situaciju će, kaže, poboljšati i početak proizvodnje nafte u zemlji od 2025. godine.

- Uganda će se razvijati sa ili bez kredita - napisao je Museveni.

Autor: Telegraf

#Pomoć

#Uganda

#homofobija

#kredit

#svetska banka