Osmočlanoj porodici potrebna pomoć 🍀🙏🏻

Zovem se Milica, imam 11 godina i najviše volim da pomažem mami i tati oko pletenja kaiševa – dočekala nas ja mala Milica Mijatović iz Kuzmina kod Sremske Mitrovice, čiji je osnovni zadatak, pored pletenja, da kao najstarija brine o mlađoj braći i sestrama 💕.

Mlade supružnike Pericu i Tanju Bog je nagradio sa čak šestoro dece, tri dečaka i tri devojčice, na ravne časti. Pored Milice, tu su Goran i Gordana (10), Jelena (6), Zoran (3) i Mihajlo (1). Ipak, osim dece, trošna kućica im je puna miševa, bubašvaba i buđi 🥺!

– Ima dosta miševa, a kad je jaka kiša, izađu i bubašvabe. Plašimo ih se – dodaje Milica.

Foto: redportal.rs/Srbi za Srbe

Foto: redportal.rs/Srbi za Srbe

Foto: redportal.rs/Srbi za Srbe

Preživljavaju od skromne socijalne pomoći, dečijeg dodatka i sezonskih poslova. Pored toga, pletu kaiševe za obuću.

– Jedna žena donosi materijal za neku firmu iz Rume, pa pravimo. Zaradi se koji dinar. Navikavamo i decu bar na neke posliće koji nisu teški. Ipak, jako su mala primanja. Dok platimo struju, kiriju i ostale troškove, malo nam ostane, pa to provlačimo ceo mesec. Dok ne idu u školu, i nekako, ali kad krenu, sve je mnogo teže. Koliko puta zafali za užinu ili nešto 💔 – uključuje se majka Tanja u razgovor.

Foto: redportal.rs/Srbi za Srbe

Detinjstvo ovih mališana od kolevke je spakovano u dve iznajmljene i skučene sobice u kojima se igraju, uče i druže prevashodno jedni sa drugima, jer uslova za okupljanje nekog većeg društva nema. Troje najmlađih spavaju sa majkom na dušeku, a zimi su svi zajedno u jednoj sobi, bude toplije. Kupatilo i vodu nemaju, samo česmu u dvorištu. Rupe kod prozora kroz koje duva pune sunđerima. Prokišnjava na sve strane, pa je velika vlaga i golim okom vidljiva. Od skorašnje jake oluje, dečija sobica u potpunom je mraku.

Foto: redportal.rs/Srbi za Srbe

Ne boli, ipak, nedostatak materijalnih stvari koliko duševna bol uzrokovana ljudskom bezobzirnošću. To nam je majka Tanja posebno istakla:

U školu i kad je kiša i kad je sneg idu peške. Niko neće da ih poveze pošto misle da su siromašni, da nemaju ko što oni imaju. Dođu tako iz škole mokri, a ovde ih sačekaju vlaga i hladnoća. Tišti ih to, mada ne govore. Bude mi žao zbog nemoći, majka sam im!

Novi zadatak za Humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe i sve njene donatore jeste da probamo da njihove snove o porodičnom domu pretvorimo u stvarnost 🍀. Možda je upravo najmlađi Mihajlo, dok je spavao za vreme naše posete, snivao snove o novoj kući, ni ne znajući da će mu se oni možda uskoro ostvariti.

Više o porodici možete pogledati na OVDE.

🍀 DONIRAJTE PREKO DONATORSKE PLATFORME.

💕 Sve načine DONIRANJA PO ZEMLJAMA možete videti OVDE.

Autor: redportal.rs