Istražitelji su u laboratoriji tokom istrage pronašli opremu i viruse kao što su HIV, covid, klamidija, rubeola i malarija

Ilegalna laboratorija puna infektivnih agenasa, medicinskog otpada i stotina miševa koji su modifikovani COVID-19 otkrivena je u gradu Ridli u Kaliforniji. Istražitelji su u laboratoriji tokom istrage pronašli opremu i viruse kao što su HIV, covid, klamidija, rubeola i malarija.

Laboratoriju je vodila kineska kompanija Prestiž biotek, koja je registrovana u susednoj državi Nevadi. Gradonačelnica Ridlija Nikol Ziba kaže da objekat pokušava da postane dijagnostička laboratorija.

- Nikada nisu imali radnu dozvolu. Gradske vlasti nisu ni znale da je laboratorija u toj zgradi i da rade pod zemljom - rekla je Žieba.

Odeljenje za javno zdravlje Kalifornije počelo je da istražuje laboratoriju u decembru 2022. Istražitelji su otkrili da se u zgradi nalaze razne hemikalije, biološki materijali, telesne tečnosti i stotine miševa.

U sumnjivoj laboratoriji pronađeni su medicinski instrumenti i zalihe koje su verovatno razvijene u laboratoriji, kao što su testovi na trudnoću i kovid testovi.

- S obzirom da smo mali grad sa 26.000 stanovnika, bili smo šokirani kada smo ušli u zgradu koja je trebalo da bude prazna, a otkrivena je laboratorijska oprema i živi beli miševi - rekla je Zieba.

Nakon nekoliko pokušaja da kontaktiraju kompaniju Prestiž biotek, nadležni su je optužili za netransparentnost i nepoštovanje propisa. Osoblje Instituta za javno zdravlje je 7. jula uklonilo sve sumnjive materijale iz ilegalne laboratorije.

Gradonačelnica Ridlija Nikol Ziba rekla je da su gradski zvaničnici takođe morali da sprovedu specijalnu istragu skladišta jer je to privatno vlasništvo.

Autor: redportal.rs