Priča o srpskom ratnom herojstvu na filmskom platnu

Godinu dana nakon poslednje klape, objavljen je prvi zvanični trejler za film Heroji Halijarda, ratni spektakl po scenariju i u režiji Radoša Bajića, čija se premijera očekuje 10. oktobra.

Priča o najvećoj operaciji spasavanja savezničkih vojnika iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu svoju premijeru pred domaćom publikom imaće u oktobru. Pored najznačajnijih glumačkih imena iz Srbije, među kojima su Žarko Laušević, Petar Božović, Branislav Lečić, Nikola Rakočević, Milan Vasić, Nebojša Dugalić i Radovan Vujović, uloge savezničkih oficira u filmu tumače američki glumci Stiven Vilijam Mur, Kevin Majkl Klark, Skot Aleksander Jang i drugi.

Radnja filma smeštena je u ratnu 1944. godinu. U akcijama bombardovanja rumunskih naftnih polja u Ploeštiju, čiji je cilj bio da se oteža snabdevanje nemačkih trupa, mnogi saveznički avioni bili su oboreni iznad okupirane Srbije. Međutim, pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini (četnici) su uspešno organizovali prihvat i evakuaciju preko 500 savezničkih vazduhoplovaca.

IZVOR: YT / Contrast Studios

Za ovaj specifičan ratni podvig koji je podrazumevao da se do oborenih vazduhoplovaca dođe pre okupatorskih snaga, zatim da se prebace na bezbedno mesto i neprimetno čuvaju do evakuacije u savezničku bazu u Bariju, američki predsednik Hari Triman je 1948. godine posthumno armijskom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, koga u filmu igra Nebojša Ljubišić, dodelio Legiju za zasluge. U obrazloženju odluke o odlikovanju, Truman je naveo:

Neustrašivim naporima njegovih trupa, mnogi avijatičari Sjedinjenih Država su spaseni i bezbedno vraćeni prijateljima. General Mihailović i njegove snage, iako nisu imale adekvatne zalihe i borile su se u ekstremnim teškoćama, materijalno su doprinele savezničkom cilju i bile su ključne u dobijanju konačne pobede Saveznika.

Autor: Filip Pejković