Kad bih o tome stalno razmišljao, zatvorio bih se, baš kao Putin sada koji ne napušta svoj bunker. 🤷🏻‍♂️

Ukrajina ima plan u slučaju eventualne pogibije predsednika Volodimira Zelenskog, ali zvaničnici o tome ne žele javno da govore, piše briselski Politico.

Kako portal navodi, pitanje mogućeg ubistva predsednika Ukrajine od strane ruskih snaga, ne može da se ignoriše ni u zemlji ni na Zapadu jer je on, ne samo formalni lider, već i ključna figura u obezbeđivanju međunarodne vojne podrške u borbi protiv Rusije. ☝🏻

Sam Zelenski je ranije na pitanje da li ga brinu ruski pokušaji atentata, odgovarao da to ne može sebi da priušti.

- Kad bih o tome stalno razmišljao, zatvorio bih se, baš kao Putin sada koji ne napušta svoj bunker. Naravno, moji telohranitelji treba da misle kako to da spreče i to je njihova dužnost. Ne razmišljam o tome 🤷🏻‍♂️ - rekao je ukrajinski lider prošlog meseca za CNN.

Iako Zelenski ne razmišlja o tome, ovo pitanje njegove pristalice u zemlji i inostranstvu ne mogu da ignorišu. Otkad je odbio ponudu mogućih američkih spasilaca da se evakuiše rekavši da mu "treba municija, a ne vožnja", Zelenski je odigrao ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne podrške za borbu protiv Rusije.

Samo nekoliko nedelja od početka ruske specijalne vojne operacije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, savetnik Zelenskog Mihail Podoljak otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja ubistva njegovog šefa od strane ruskih timova obaveštajaca i sabotera, uključujući Čečene i plaćenike grupe Vagner, koji su pokušali da probiju dobro čuvano sedište vlade u Kijevu.

Rizici da bi to moglo da se dogodi sada su mnogo manji nego u prvim haotičnim nedeljama sukoba, ali niko u ukrajinskoj vladi ili parlamentu ne sumnja da je opasnost i dalje velika.

Pošto, kako navodi briselski portal, pretnja po život Zelenskog i dalje "vreba", njegova putovanja u inostranstvo se planiraju u velikoj tajnosti.

S obzirom na ulog i rizik, pomalo začuđuje to što ukrajinski zvaničnici odbijaju zahteve da se razgovara o tome šta bi se desilo ako bi Rusija uspjela.

Ipak, uprkos nespremnosti da javno govore o tom pitanju, postoji plan, sudeći prema izjavama ukrajinskih zvaničnika i poslanika, kao i analitičara. I američki državni sekretar je prošle godine za CBS potvrdio da Ukrajinci imaju plan da osiguraju "kontinuitet vlasti", na jedan ili drugi način.

Autor: Nezavisne