Letelica je, inače, danas udaljena više od 19 milijardi kilometara od naše planete

NASA intenzivno traga za bilo kakvim signalom sa Vojadžera 2 otkako je izgubio kontakt sa letelicom, koja je sada milijardama kilometara od Zemlje.

Američka svemirska agencija, za ovaj sopstveni program, koristi ogromnu antenu pod nazivom Far Space Communication Complex, koja se nalazi u Kanberi, Australija. Letelica je, inače, danas udaljena više od 19 milijardi kilometara od naše planete. Pre sedam dana, neispravan signal odavde doveo je do toga da se antena svemirske letelice nenamerno odvoji od Zemlje, što znači da su NASA kontrolori slučajno poslali pogrešnu komandu. Iako je ovo veoma mala promena, dovoljna je da prekine komunikaciju sa Voјadžerom 2 .

S obzirom na udaljenost, potrebno je više od 18 sati da signal iz svemirske letelice stigne do naše planete.

Vojadžer 2 lansiran je 1977. godine sa Floride (SAD) radi istraživanja tzv. spoljašnje planete u Sunčevom sistemu, naime Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Lansiran je samo nekoliko nedelja pre svemirskog broda Vojadžer 1. Inače, „par“ je napustio Sunčev sistem i ušao u međuzvezdani prostor 2018. godine, nakon otkrića mnogih novih meseca Urana, i jednog Jupiterovog.

Sledeće nedelje, NASA-ina antena u Kanberi pokušaće ponovo da pronađe Voiager 2 i pošalje ispravnu komandu. Ako to ne uspe, moraće da sačeka oktobar kada će se letelica automatski resetovati u nadi da će ponovo uspostaviti komunikaciju sa Zemljom.

Autor: redportal.rs