Izgradnja HMS Princ od Velsa koštala 3,5 milijardi funti

Budućnost drugog britanskog nosača aviona je ugrožena zbog problema sa finansiranjem, tvrde pomorski izvori.

Visoki zvaničnici oglasili su se nakon što se pokazalo da budžet za narednu sedmicu neće uključivati značajnije povećanje potrošnje za odbranu.

Oni strahuju da bi HMS Princ od Velsa, čija je izgradnja koštala 3,5 milijardi funti, mogao da bude zatvoren ili prodat po najnižoj ceni prijateljskoj naciji, u odnosu na vodeći brod flote HMS Kraljica Elizabet.

Mogući potez – označen kao 'HS2 momenat' za Kraljevsku mornaricu – verovatno bi doveo do podela. Ali odluka bi mogla biti nametnuta komandantima već 2028. ako se stanje finansija odbrane ne popravi.

Sinoć je jedan pomorski izvor rekao za Dejli mejl da su članovi Grupe za planiranje pomorskih preduzeća razmatrali košmarni scenario prodaje nosača radi rezervnih sredstava, koja razmatra buduća razmatranja i strategije.

- U grupi postoji svest da se mornarica bori da održi operativne obaveze i da mora da proširi flotu što je brže moguće - rekao je on.

Drugi nosač je imovina koja se drži u rezervi i veoma je skup komad opreme koja se retko koristi. Dakle, ako želimo da se pozabavimo pitanjima bilansa stanja, opcija je da je rešimo ili da je podelimo sa, recimo, saveznikom AUKUS-a (Australija, UK i SAD).

Sinoć su zvanični izvori rekli da, iako je mornarica ostala posvećena oba nosača, "promene u vladi i budžetu" mogu promeniti ovu procenu. Ministri su poručili najvišim zvaničnicima da moraju da "bolje troše" kako bi ubedili Trezor da poveća investicije.

Bivša sekretarka odbrane Peni Mordaunt održala je juče hitan sastanak sa Džeremijem Hantom kako bi se obratila budžetu.

Gospođa Mordaunt, poslanik za Portsmouth North – dom najveće baze Kraljevske mornarice – napisala je na mreži: "Upoznala se sa kancelarom da ponovi šta porodice i preduzeća Portsmuta treba da čuju u budžetu. Naša prva dužnost je da zaštitimo svoju naciju i njene interese."

Drugi bivši ministar odbrane, Ben Volas, rekao je za Mejl da je Velika Britanija efektivno "lagala" NATO poslednjih 20 godina u vezi sa svojim sposobnostima.

HMS Prince od Velsa i HMS Kraljica Elizabet zajedno koštaju 7 milijardi funti. Danas je opšte prihvaćeno da Velika Britanija neće moći da ih brani ili samostalno upravlja.

Autor: redportal.rs