"SAD, njeni saveznici kao i partneri stoje ujedinjeni uz Ukrajinu - koliko god da je potrebno"

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je u utorak da je spremna nova tranša vojne pomoći Ukrajini u iznosu od čak 400 miliona dolara, najvećim delom će je činiti municija ta PVO sisteme i oklopna vozila.

Pomoć uključuje municiju za PVO sisteme, artiljerijsku municiju, oklopna vozila, i protiv oklopne sisteme, kao i drugu vojnu opremu potrebnu za jačanje hrabrih ukrajinskih snaga na bojnom polju u njihovoj borbi za oslobođenje njihove zemlje i odbrane sugrađana.

Blinken je takođe otvoreno napao rusko povlačenje iz sporazuma o izvozu žita iz Crnog mora, navodeći da Moskva nastavlja da napada Ukrajinske luke i poljoprivrednu infrastrukturu potrebnu za transport žita uključujući i one u Odesi.

Udari, poslednji u talasu udara na lučki grad Odesa, odneli su život najmanje jednoj osobi i naneli povrede više drugih. najmanje 25 arhitektonskih zdanja je razoreno kao i jedna pravoslavna crkva koja je teško oštećena (kako prenose ukrajinski mediji). Blinken je dalje nastavio:

Rusija može da okonča ovaj rat kad god poželi povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine i prestankom brutalnih napada na ukrajinske gradove i narod. Sve dok to ne učini, SAD i njeni saveznici i pratneri će stojati ujedinjeni sa Ukrajinom - koliko god da je potrebno.

Prema portparolu Stejt departmenta, specifičnosti paketa vojne pomoći su:

1. Dodatna municija za PVO sisteme Patriot i NASAMS.

2. Stinger PVO sistemi.

3. Municija za raketne sisteme HIMARS.

4. Artiljerijska municija kalibra 155mm i 105mm.

5. Protiv oklopni sistemi Džavelin.

6. Hornet dronovi.

7. Eksploziv i municija za uklanjanje prepreka.

8. preko 28 miliona okvira municije malog kalibra kao i granate.

9. Oprema za noćno osmatranje kao i oprema za osmatranje preko izvora toplote.

Autor: redportal.rs