Nesuđena pojava Vica Vukova i Koče Popovića

Album Bijelog dugmeta iz 1986. godine izazvao je brojne reakcije vlasti u Jugoslaviji, još pre samog izlaska, zbog čega su autori morali da odustanu od nekih ideja.

U pripremi albuma Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo, frontmen Goran Bregović je imao ideju da u njegov nastanak uključi marginalizovane pojedince, disidente, čiji su stavovi bili suprotvni vladajućoj ideologiji i Savezu komunista. Tako je i danas rado slušanu pesmu Ružica si bila, sada više nisi trebalo da otpeva hrvatski pevač Vice Vukov, nekadašnjeg predstavnika SFRJ na Evroviziji, kome je karijera naglo prekinuta u vreme Hrvatskog proljeća 1972. godine, pošto je označen kao nacionalista. Bili su mu zabranjeni koncerti, a ploče povučene iz prodaje. Hapšenja menadžera benda Rake Marića nakon sastanka sa Vukovim naterala ih je da odustanu.

IZVOR: YT / Sami Hyypiä

Na omotu albuma trebalo je da se nađe slika Miće Popovića Dve godine garancije. Popović je na ovoj slici prikazao penzionera koji spava na klupi u parku, ogrnut Politikom. U razgovoru sa Bregovićem je prihvatio ideju, ali ga je i upozorio da mu to može doneti probleme.

Bregović je pokušao da ubedi Koču Popovića, narodnog heroja i bivšeg ministra inostranih poslova, da bude prateći vokal na snimanju jedne pesme. Novinar Milomir Marić, posrednik ovog dogovora, u više intervjua je istakao da je Koča odlično pevao, ali da je odbio predlog. Nakon toga, Marić i Bregović su razgovarali sa Svetozarom Vukmanovićem Tempom, bivšeg visokog funkcionera i člana CK Saveza komunista, te uspeli da ga ubede. Tempov glas čuje se na početku naslovne pesme, dok peva stihove čuvene pesme Padaj silo i nepravdo.

Autor: redportal.rs