Na izbore do 18 časova izašlo 53 odsto stanovništva 📜

Birališta na vanrednim opštim izborima u Španiji su zatvorena od 20 časova. Izlaznost na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Španiji do 18 časova bila je 53,11 odsto, što je za gotovo četiri procenta manje u odnosu na isti period na izborima u novembru 2019. godine, prenosi "El Pais" pozivajući se na podatke sa 97,96 odsto biračkih mesta, prenosi Blic.

Kako navodi španski list, na prethodnim opštim izborima u novembru 2019. godine izlaznost do 18 časova iznosila je 56,85 odsto. Međutim, u ovu cifru nije uključeno glasanje poštom, putem koje je ove godine glasalo rekordnih 2,47 miliona birača.

Postoji velika mogućnost da će levičarska partija Pedra Sančeza biti izglasana van funkcije, tačnije da će konzervativna Narodna partija opozicionog lidera Nunjeza Feiha pobediti na izborima sa 145 do 150 mesta, prema istraživanju državne televizije RTVE.

U Španiji će 37,4 miliona građana sa pravom glasa danas odlučiti da li će na vlasti ostati sadašnji premijer Pedro Sančez, lider Španske socijalističke radničke partije (PSOE) ili će kormilo države preuzeti konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nunjeza Feiha.

Prema poslednjim anketama, građani su okrenuti prema krajnjoj desnici, Narodnoj partiji, čija pobeda dozvoljava širenje agresivnog stava protiv feminizma, LGBTQ+ prava i migranata.

- Po prvi put posle dugo vremena osetili smo da Prajd nije traženje više prava, već da se radi o zahtevu da nam se ne oduzmu prava - rekla je za Rojters Virdžinija Hernandez Gomez iz grupe za ljudska prava LGBTQ+ Fondacije Triangulo iz Leona.

Profesorka na madridskom Univerzitetu Rut Ferero-Turion izjavila je danas za "Al Džaziru" da bi "ekstremno desničarski blok" mogao da dostigne 176 mesta u Parlamentu čime bi dobili većinu. Takva koalicija bi se "fokusirala na kulturna pitanja", dovodeći opasnost prava žena i manjina u pitanje, kao i preusmeravanja fokusa na migrante i dugogodišnju katalonsku krizi.

Glasanje po najvećoj vrućini - građani se dosetili rešenja ☝🏻

Španci su ustali rano, glasali u kupaćim kostimima na izborima za koje mnogi smatraju da nisu organizovani u pravo vreme usred leta zbog neverovatnih vrućina koje se beleže širom Evrope već nedeljama.

Kako prenosi Rojters, do podneva su prijavljeni dugi redovi ispred biračkih mesta, gde je zabeleženo da je osoblje iznosilo i postavljalo ventilatore, prenosive klima uređaje i delilo flašice vode kako bi se glasači rashladili.

Autor: Blic