Biće osnovan centralni registar stanovništva

ZAGREB: Hrvatska vlada je u prvo čitanje sa sednice uputila u Sabor Predlog zakona o centralnom registru stanovništva, čijim će usvajanjem prestati potreba za sprovođenjem popisa stanovništva 🧾, a u registar će biti povezani podaci iz svih postojećih evidencija s punom primjenom od juna 2026. godine, prenijeli su hrvatski mediji, javljaju Nezavisne.

- Novi zakon, novi alat za bolji uvid kako bismo u različitim krizama mogli ciljano i precizno podupirati baš one sugrađane kojima je pomoć potrebna - kazao je na sednici Vlade Andrej Plenković, hrvatski premijer.

Zakonom će biti osnovan centralni registar stanovništva, elektronički vođena službena evidencija, u koji će se povezati podaci iz zasebnih evidencija i registara - iz državnih matica, upisnika, informacionih sistema i drugih nadležnih tela, a vodiće ga Ministarstvo finansija, Poreska uprava.

- U registar će biti upisivani podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske, kako bi, prvi put, bila stvorena i evidencija o našim državljanima izvan Hrvatske - pojasnio je Marko Primorac, hrvatski ministar finansija, prenosi Index.

Autor: nezavisne.com