Promene modela povezane su sa imenovanjem Aleksa Soroša, sina osnivača, za predsednika Upravnog odbora

Fondacije otvorenog društva mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša najavile su da će do februara ozbiljno ograničiti dodelu novih grantova pošto pređe na novi operativni model. Ograničenje neće pokrivati već dodeljene grantove, ali neki neće biti obnovljeni. Promene modela povezane su sa imenovanjem Aleksa Soroša, sina osnivača, za predsednika Upravnog odbora.

Tehnološke, ekološke, političke i socioekonomske promene dovode u pitanje ideale otvorenog društva širom sveta. Ovaj tok zahteva da reorganizujemo i našu filantropiju - najavio je u pismu predsednik Fondacije "prijatelji i partneri" Mark Malok-Braun.

"Reorganizacija" će značiti smanjenje broja zaposlenih od 800 zaposlenih za 40% u 20 zemalja. Maloh-Braun je to nazvao "bolnom vesti za sve zainteresovane". Biće promenjeno i trajanje grantova.

- To će značiti višegodišnje obaveze, koje će našim partnerima omogućiti da ulažu u ambiciozne i dugoročne akcije sa jasnim i merljivim ciljevima koji se ne mogu ostvariti bez angažovanja Otvorenog društva - napominje predsednik Fondacije.

Mnogi korisnici grantova, posebno manje neprofitne organizacije, izrazili su zabrinutost zbog najavljenog smanjenja osoblja, kao i zbog novog modela finansiranja. Fondacije za otvoreno društvo su jedan od najvećih finansijera organizacija za ljudska prava i slobodu govora, a odnedavno i klimatsku pravdu. Fondacije su 2021. donirale 1,5 milijardi dolara, od čega 401 milion neprofitnim organizacijama u Sjedinjenim Državama i 209 miliona u Evropi i Centralnoj Aziji.

Autor: redportal.rs