Evo koga želi za predsednika Amerike 👆🏼

Rusko rukovodstvo sa velikim interesovanjem prati predsedničku kampanju u SAD, uz navijanje za pobedu Donalda Trampa, tvrde tri zvaničnika vlade i predsedničke administracije, tri zvaničnika Ministarstva spoljnih poslova i dva izvora iz Ruska poslovne elite za Moskou tajms.

Zvaničnici u Kremlju, vladi i ruskom establišmentu nadaju se da će Tramp, čija je izborna pobeda 2016. godine bila u senci optužbi o ruskom mešanju u kampanju, zbaciti Džoa Bajdena, koji od početka svesrdno pruža vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini. Svi izvori Moskou tajmsa pristali su da govore samo pod uslovom anonimnosti.

Prošlonedeljna TV debata, u kojoj je Džo Bajden ostavio loš utisak, dala je razlog za optimizam ruskim jastrebovima i pragmatičarima. Istovremeno, Kremlj dobija upozorenja ruskih konsultanata i javna upozorenja stručnjaka da bi Trampov potencijalni povratak na mesto predsednika SAD mogao da dovede do neočekivanih problema za Moskvu.

Osoba bliska rukovodstvu predsedničke administracije otkrila je:

Kremlj navija za Trampa i raduje se ishodu debate.

Vladin zvanični otkriva slično:

Moskva pozitivno gleda na scenario dolaska Trampa i republikanske administracije u Belu kuću.

Ipak, Putin tvdi da više voli Bajdena

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da je gledao delove debate između Džoa Bajdena i Donalda Trampa, ali ne uživo, i rekao da i dalje više voli da Bajden bude sledeći predsednik SAD. Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je tim povodom rekao:

Ovo je unutrašnja stvar SAD. Imamo mnogo pitanja koja su zaista važna za našu zemlju. To su pitanja kojima se predsednik bavi. Pa, nećete očekivati da će ruski predsednik uključiti alarm, probuditi se u zoru i gledati debatu u Sjedinjenim Državama.

Tokom svog predsedničkog mandata, Putin je uvek cenio prijatne odnose sa drugim državnicima. Ali što je duže bio u Kremlju i što je bio stariji, taj element mu je postajao sve važniji, kažu trojica sadašnjih i dvojica bivših ruskih diplomata koji su lično putovali sa Putinom kao deo delegacije.

Korist od Bajdenove pobede

Trampova glavna prednost za Moskvu leži u njegovoj otvorenosti za postizanje kompromisa i pregovorima sa Rusijom, kao i u njegovoj većoj spremnosti da donosi smele odluke kada želi da napravi kompromis.

Ipak, Moskva negoduje zbog Trampove visoke tolerancije prema riziku od eskalacije i veće spremnosti da se krene ka snažnim rešenjima, receptu za potencijalnu katastrofu za rat u Ukrajini.

Kremlj veruje da Rusija ima veću korsit od Bajdenove pobede:

Pošto Bajden očigledno nije dobrog zdravlja i to slabi njegovu poziciju, stoga je manje verovatno povećanje pomoći Ukrajini i bilo kakva stvarna eskalacija od strane SAD.

Iako su neki stručnjaci skeptični da će Trampov povratak koristiti ruskoj vladi, bivši visoki zvaničnik Kremlja rekao je za Moskou tajms:

Trampov povratak obećava mnogo mogućnosti za Kremlj. Ali možda ne onoliko koliko bi se Kremlj nadao da će dobiti.

Autor: mondo.rs