Otac čuvenog američkog profesora

Na današnji dan 1921. godine u Delnicama je ubijen Milorad Drašković, ministar unutrašnjih dela Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koji je 3 dana ranije podneo ostavku.

Drašković se krajem 19. veka istakao kao advokat, kada je branio Vasu Pelagića, da bi jedno vreme potom bio profesor Pravnog fakulteta, a zatim i državni stipendista u Francuskoj.

Kao član Samostalne radikalne stranke je 1905. godine izabran za narodnog poslanika i zatim ministra narodne privrede u Vladi Ljube Stojanovića. Za vreme Prvog svetskog rata u Pašićevoj vladi držao je resor građevinarstva i saobraćaja. Od 1920. godine bio je ministar unutrašnjih dela. Naredne godine je napisao Obznanu, dokument kojim se zabranjivala svaka komunistička delatnost, budući da su komunisti u to vreme još bili okrenuti radikalnim načinima borbe kao što su atentati, pod utiskom nedavne Oktobarske revolucije u Rusiji.

Početkom maja 1921. godine na Pozorišnom trgu u Beogradu je na Draškovića pokušan prvi atentat. Policija je privela tri člana ilegalne organizacije Crvena pravda, ali tužilac nije uspeo dokazati njihovu umešanost, te ih je sud oslobodio. Međutim, 21. jula je na njega Alija Alijagić izvršio drugi atentat sa kobnim posledicama.

Drašković je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, nedaleko od grobnice vojvode Živojina Mišića. Njegov sin, posmrče, Milorad bio je profesor Univerziteta Kalifornije u Berkliju, saradnik Univerziteta Harvard i emeritus Huverovog instituta.

Autor: redportal.rs