Glavu dajem, Krajinu ne dajem!

Jedan od najpoznatijih srpskih hajduka Veljko Petrović rođen je 1780. u Lenovcu kod Zaječara u porodici Petra Vlahovića.

Hajduk Veljko potiče iz bogate porodice ali je malo poznato da je u mladosti imao nezgodnu narav pa je zbog napada na njegovu sestru ubio 2 Turčina. Zatim se odmetnuo u hajduke.

Njegova žena Čučuk Stana bila je veoma hrabra. Sa Veljkom je vodila bitke protiv Turaka, branila je Negotin.

Veljko je od 1803. bio u četi Stanoja Glavaša. Od 1804. učestvovao je u Prvom srpskom ustanku u četi sa Glavašem, a posle sa Dušanom i Vujicom Vulićevićem. Veljkov temperament uticao je na to da ne bude poslušan ni Vujici, ni Karađorđu.

 U bici na Varvarinu 1811. je bio ranjen u levu ruku i zbog toga ostao malo sakat.

Bitke za Negotin počeli su u leto 1813. hajduk Veljko uspeva da prodre do Vidina, pa potom kod Bukovča pobeđuje turske jedinice. Turci su počeli da opsedaju Negotin pojačanjima koje im je poslao turski paša iz Vlaške.

Negotin je napalo ukupno 16.000 turskih vojnika ,a branio ga je tek 3.000 Srba. Kako bi odbranio grad Veljko je utvrdio Negotin, napravio šanac, digao kule i sačekao Turke. Najviša kula u kojoj je sedeo Veljko je nazvana Baba Finka.

Zbog nedostaka municije hajduk Veljko naredi da se sakupe po Negotinu kalajne stvari, i da se rastope u puščana zrna, a u topove je naređivao da se samo stavljaju taliri.

Uspeo je da brani grad 20 dana, oko 20. jula 1813. kad je naređivao opravke na malom šancu, pogodilo ga je topovsko đule usred pleća.

Nakon Veljkove pogibije, Turci su zauzeli Negotin i Krajinu. Ostale su zapamćene njegove reči:

- Glavu dajem, Krajinu ne dajem!

IZVOR: YT / Srpske Bitke

Autor: Redportal.rs