Fond za javna ulaganja, tj. Državni fond Saudijske Arabije, veoma je aktivan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Saudijska Arabija je uživala privilegovan pristup i veliku pažnju kompanija rizičnog i privatnog kapitala.  Razlog tome je diverzifikacija daljih ulaganja i prelazaka od ulaganja u naftu i gas u druge oblasti. I sve to pod upravom prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana.

Neke od kompanija su to dobro iskoristile i ubedile Fond da uloži novac u njihove poslove.

CNBC je objavio zvanični dokument od kraja marta u kome se nalazi lista 50 kompanija u SAD u kojima saudijski Fond ima udeo u akcijama. I lista je impozantna.

Od automobile do zabave

Fond koji raspolaže kapitalom od oko 35,5 milijardi dolara, a 25% tog kapitala uloženo je u kompaniju Lucid. Lucid Group proizvodi električne automobile, a Fond poseduje 60% kompanije u akcijama vrednim 8,9 milijardi dolara.

Drugi najveći udeo je u Activision Blizzard-u (3,3 milijarde dolara), kompaniji koja je već godinu dana i više dana u procesu prodaje Microsoft-u.  

Slede Electronic Arts (2,98 milijardi dolara), Uber (2,3 milijarde dolara), Take-Two Interactive Software (1,36 milijardi dolara) i Live Nation (880 miliona dolara).

Fond ima akcije i u, na primer, Meti (691 miliona dolara vrednosti), Starbucks-u (657 miliona), ali i fondu BlackRock (496 miliona).

Saudijski državni fond poseduje i znatan broj akcija u Google-u, Amazon-u, Wallmart-u i kompaniji Visa.

Autor: bonitet.com