Uzavrela politička situacija u Sjedinjenim Američkim Državama šezdesetih godina prošlog veka iznedrila je redefinisanje preovlađujućih standarda lepote kod afroameričkog stanovništva

Muzej afričke umetnosti ove godine obeležava Mesec afroameričke istorije učešćem u okviru dva kulturna programa: predavanja Frizurom do slobode - nastanak i opstanak afro kugle u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu i tribine Buđenje Afrike u organizaciji Kuće legata iz Beograda. Mesec afroameričke istorije posvećen je istorijskom nasleđu i kulturnim postignućima Afroamerikanaca i održava se u SAD svake godine u februaru, počev od 1976. godine.

Serija predavanja Frizurom do slobode - nastanak i opstanak afro kugle biće održana u prostoru Američki kutak u četiri grada u Srbiji, i to u Novom Sadu (23. februara), Kragujevcu (26. februara), Nišu (27. februara) i Beogradu (29. februara). Na predavanjima će govoriti Ivana Vojt, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti u Beogradu. 

Tribina Buđenje Afrike biće održana u sredu, 28. februara u 18 časova u Legatu Petra Lubarde (Iličićeva 1, Beograd). Učesnici tribine su dr Milan Marković, filolog, prevodilac, Aleksandra Prodanović Bojović, etnolog-antropolog, viši kustos Muzeja afričke umetnosti. Razgovor će moderirati Miloš Zarić, etnolog-antropolog, kustos Kuće legata.

Frizurom do slobode

Foto: Redportal/Katarina Radović

Uzavrela politička situacija u Sjedinjenim Američkim Državama šezdesetih godina prošlog veka iznedrila je redefinisanje preovlađujućih standarda lepote kod afroameričkog stanovništva. Ispravljenu, uglačanu kosu, koja se do tada smatrala pristojnom, zamenile su slobodno puštene kovrdže oblikovane u afro kuglu. Ova frizura je postala simbol borbe Afroamerikanaca za prirodnost sopstvenog tela, za lepotu koja je decenijama poništavana zajedno sa njihovim integritetom i identitetom. Mnoge poznate ličnosti, kao što su Anđela Dejvis, Miriam Makeba, Džimi Hendriks, Nina Simon i drugi, podržale su ovu promenu u američkom društvu noseći afro frizuru, koja je doživela veliku popularnost ne samo među afroameričkom već i među širom populacijom. Ulaz na predavanja je slobodan, uz obavezno prijavljivanje putem onlajn formulara za svaki grad pojedinačno. Link za prijave se nalazi na sajtu Muzeja: www.mau.rs

Buđenje Afrike

Foto: Redportal/MAU

U okviru ciklusa Angažovana vizuelna kultura koji se održava u organizaciji Kuće Legata, peta po redu tribina čiji naslov Buđenje Afrike referiše na istoimenu sliku Petra Lubarde, takođe je posvećena Mesecu afroameričke istorije. Polazeći od pretpostavke da se kulturni procesi i umetnost Afrike i dijaspore nalaze u kontinuiranom međusobnom dijalogu, cilj tribine je istraživanje različitih tački gledišta vezanih za ove fenomene kako bi se potakli posetioci da osveže svoj pogled na stvari koje su im već poznate, ali ovog puta iz drugačijeg konteksta. 

Ulaz na tribinu je slobodan, a više informacija nalazi se na linku: www.mau.rs

Autor: Redportal.rs