Zdanje je sedamdesetih godina prošlog veka pretrpelo značajan stepen transformacije za potrebe poslovnog prostora

Vremešno zdanje u Ulici Kraljevića Marka 2 na Savskom vencu, prekoputa zgrade Beogradske zadruge, predstavnik akademizma, moglo bi da dobije novi izgled, ali i još jedan sprat.

Kako se navodi u Urbanističkom projektu koji je objavila gradska uprava, novoprojektovana visina sa poslednjom etažom, odnosno potkrovljem je 15,4 metra i usklađena je sa susednim objektom.

Nova zgrada, gde će biti 14 stanova, biće projektovana u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, što podrazumeva zadržavanje ulične fasade. I zavod i Društvo arhtekata Beograda odobrili su izmene.

Kako se navodi u dokumentu, na ovoj lokaciji u Kraljevića Marka koja ima površinu od 698 kvadrata, nalaze se dva objekta koja su u veoma lošem stanju i trebalo bi da se ruše. Zavod je u listi uslova za nadogradnju, osim ostalog, naveo i da se moraju maksimalno očuvati svojstva susednog i kulturnih dobara u neposrednom okruženju.

Susedni objekat na uglu Karađorđeve i Kraljevića Marka ima veliku vrednost, reč je o spomeniku kulture Vučina kuća na Savi, dok je u blizini i hotel Bristol.

Pod zgradom u Kraljevića Marka projektovana je i podzemna garaža na dva nivoa sa 26 mesta. Pola novog objekta biće namenjeno za poslovanje, a ostatak za stanovanje.

Objekat u Kraljevića Marka podignut je krajem 19. veka. Izgrađen je u duhu akademske arhitekture sa karakterističnom trodelnom horizontalnom podelom i dekorativnom fasadnom plastikom iz renesanse. U koncepciji ulične fasade karakteristična je spratna zona sa alternacijom lučnih i trougaonih zabata iznad prozora, dok je prizemlje namenjeno poslovanju izvedeno u simulaciji rustike i perforirano otvorima izloga. Prostorno su istaknuti bočni rizaliti, dok vertikalni akcenat daje reprezentativna edikula.

Zdanje je sedamdesetih godina prošlog veka pretrpelo značajan stepen transformacije za potrebe poslovnog prostora, čime je izvršena reorganizacija unutrašnjosti, a u prizemlju je dograđen prostor kompanije Srbolek.

Autor: b92.net