Somovi velikih dimenzija uslikani u Savskom jezeru na Adi Ciganliji 😱

Fotografije su objavljene na stranici Svet ronjenja na Instagramu.

Ovakav prizor preplašio bi veliki broj ljudi s obzirom na to da na osnovu fotografija može da se zaključi da su veći od jednog metra.

- Reku Savu prirodno naseljavaju veliki somovi (vrsta Silurus glanis), pa je i Savsko jezero, koje je formirano oko 1967. i staro oko 55 godina, prirodno stanište soma. Somovi dužinu tela veću od dva metra obično dostižu pre 25-te godine života, tako da Savsko jezero mogu naseljavati jedinke dužine dva metra, koje su se izlegle u već formiranom jezeru. Ovakva situacija sa naseljem riba je tipična za stajaće poluveštačke ili veštačke vode (kanali) na većim nizijskim rekama (Dunav, Sava, Tisa) - naveli su za MONDO iz Javnog preduzeća Ada Ciganlija.

Somovi su, inače, najveće ribe u Savskom jezeru, ali su takođe i najveće slatkovodne ribe na svetu. Ne postoje informacije koliko se somova dužine dva metra nalazi u jezeru jer nije vršena ovakva vrsta istraživanja.

- Slično je i u celom arealu soma. Postoje izvesna istraživanja iz drugih zemalja (Italija, Turska, Španija) prema kojima se očekuje se da velike jedinke soma (duže od 2 metara) čine oko 0,5 procenata ukupne populacije - naveli su iz JP Ada Ciganlija

View this post on Instagram

A post shared by SDT Svet Ronjenja (@svetronjenja)

IZVOR: IG / svetronjenja

Kako su za portal MONDO naveli iz JP Ada Ciganlija zajednica riba (ihtiocenoza) u Savskom jezeru je formirana na bazi vrsta koje su naseljavale Čukarički rukavac reke Save pre pregrađivanja i formiranja Savskog jezera. Pored toga, neke vrste su unete poribljavanjima (babuška, beli i sivi tolstolobik, amur), dok se dosta autohtonih reofilnih vrsta koje traže tekuću vodu nije zadržalo u jezeru (šrac, skobalj, šljivar, jaz, smuđ kamenjar).

Važno je da se napomene da se u Savskom jezeru ne nalaze ribe koje predstavljaju opasnost za kupače.

- Kada kupača više nema, tolstolobici mogu doći do same površine vode i mirovati - da bi se rizik od posledica nepoželjnog susreta izbegao (dakle, ne opasnost, vec jednostavno prisustvo ribe), potrebno je poštovati pravila prema kojima noćno kupanje u Savskom jezeru nije dozvoljeno - objasnili su za MONDO iz Javnog preduzeća Ada Ciganlija

Autor: mondo.rs