Stručnjaci već dugo upozoravaju na rizike koji prete usled skladištenja ovih materija u prirodi

U mestu Lineburg-Hajde u Nemačkoj nalazi se opasna, otrovna i eksplozivna zaostavština iz dva svetska rata, a reč je o ostacima hemijskog naoružanja.

Naime, u jezeru Dethlinger kod Minstera, nalazi se višd od 100.000 različitih ubojitih sredstava čije bi izvlačenje trebalo da počne u avgustu.

Stručnjaci već dugo upozoravaju na rizike koje prete usled skladištenja ovih materija u prirodi.

Posle višegodišnjeg planiranja i pripremanja, ovaj izuzetno skup projekat premeštanja bojnih otrova, trebalo bi da počne sredinom avgusta.

Infrastruktura i saobraćajnice su spremne - specijalno izgrađena hala za skladištenje veoma opasnih ostataka treba da obezbedi da ne procuri nijedna hemijska supstanca.

Ministar za životnu sredinu Donje Saksonije Kristijan Mejer kaže da je zahvalan što Nemačka ima stručnjake koji su u stanju da to urade.

Foto: Instagram.com/Srpska istorija

Radovi će početi 14. avgusta. Inženjer zaštite životne sredine Karsten Bubke iz Hajdekrejsa i stručnjak za eksplozive ocenjuje da je ovo važan korak.

- Zemljište se mora iskopati na dubini od dva metra i zauzimaće površinu od 3.600 kvadratnih metara.

Predviđeno je da radovi traju pet godina.  Specijalisti će kasnije raditi ručno i od toksičnih gasova će morati da se zaštite noseći zaštitna odela i maske za disanje, jer su u podzemnim vodama tog područja već otkriveni tragovi veoma toksičnog iperita.

Posle Drugog svetskog rata jezerce je zasuto ostacima municije. Istraga je otkrila visok nivo izloženosti proizvodima razgradnje bojevih otrova.

Tokom prve faze analize bare, pronađeno je 2.552 komada ubojne municije, izvađeno je na hiljade granata iz tla, kako piše Telegraf.rs.

Autor: Telegraf.rs