Stručnjaci upozoravaju na oprez

Prljava kiša, postala je, nažalost učestala pojava u Beogradu, a sem auto-perionica, nikome ne ide na ruku. Saharski pesak ne dopušta zracima da stignu do površine – zbog toga nismo videli sunce, iako je najavljivan sunčani dan, kaže Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Vazduh u Beogradu je zagađen, pa se ne preporučuje duži boravak napolju. Ukoliko padne kiša, kao što prognoziraju meteorolozi, pesak će iz vazduha pasti na tlo.

Jak i topao vetar doneo je iz Afrike saharski pesak, zagađujuću materiju prirodnog porekla, kaže Andrej Šoštić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Prema prognozama meteorologa, taj pesak je stigao čak do Švajcarske i u Evropu doneo oko 180.000 tona peska, rekao je za Javni servis Šoštarić .

Objašnjava da je potrebno pratiti prisustvo peska u vazduh jer je dokazano da ima negativan uticaj na zdravlje, objašnjava Šoštarić.

- Bio je najavljen sunčan dan. Nemamo klasične kišne oblake, već zapravo vidimo da nema sunca – upravo zbog toga što saharski pesak ne dopušta zracima sunca da dopru do površine - navodi sagovornik iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Šoštarić preporučuje da se smanji boravak napolju koliko je to moguće i da se prati koncentracija zagađujućih materija na dostupnim internet stranicama. Uz to, potrebno je izbegavati fizičku aktivnost na otvorenom, dokle god je presak prisutan u vazduhu.

Saharski pesak može se primetiti na krovovima automobila i prozora.

- Večeras je najavljena kiša, ukoliko se ta prognoza i obistini, pesak će se iz atmosfere preneti na tlo - kaže Šoštarić.

Za utorak meteorolozi su objavili žuti alarm zbog grmljevine i pljuskova, i najavili temperaturu nižu za otprilike 10 stepeni.

Autor: republika.rs