Zabrana dolazi ubrzo nakon što je vrhovni vođa talibana Hibatullah Akhundzada rekao da je njegova vlada preduzela korake da poboljša živote žena u Avganistanu

Kozmetički saloni za žene zabranjeni su u Avganistanu jer su nudili usluge koje su zabranjene u islamu, saopštili su danas talibani.

Pojašnjenje dolazi nekoliko dana nakon što je grupa potvrdila da je naredila da se svi saloni u zemlji zatvore na mesec dana, što je navelo međunarodne zvaničnike da izraze zabrinutost zbog uticaja na žene preduzetnice.

Odluka predstavlja poslednje ograničenje prava i sloboda avganistanskih žena i devojaka, nakon naredbi o zabrani školovanja, javnog prostora i višestrukih oblika zapošljavanja.

Portparol Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka Sadik Akif Majer je u današnjem videu naveo niz usluga koje nude saloni, a za koje smatra da su protiv islama.

To uključuje oblikovanje obrva, korišćenje tuđe kose za uvećanje prirodne kose žene i nanošenje šminke koja bi ometala abdest ili ritualno pranje, koje je obavezno pre molitve.

Pored toga, saloni su ekonomski teret za mladoženjinu porodicu, koja obično treba da plati da mlada i njeni bliski rođaci posete salon pre venčanja, dodao je on.

Zabrana dolazi ubrzo nakon što je vrhovni vođa talibana Hibatullah Akhundzada rekao da je njegova vlada preduzela korake da poboljša živote žena u Avganistanu.

Autor: redportal.rs