Najčešće kanabis

ZAGREB: Hrvatska bieži sve veći broj osoba koje koriste drogu u lične svrhe, rekao je rukovodilac Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović, prenose Nezavisne.

Ristović je, uoči tematske sednice skupštinskog Odbora za zdravstvo, rekao da hrvatska policija svake godine prijavljuje više od 1.000 osoba za teška krivična dela povezana s drogom.

Reč je o krivičnim delima krijumčarenja i proizvodnje droge, kao i članstvu u međunarodnim i nacionalnim zločinačkim organizacijama.

Ristović je naveo da policija godišnje ima 10.000 pojedinačnih plenidbi svih vrsta droge i beleži rezultate u suzbijanju proizvodnje kanabisa i krijumčarenja kokaina.

On je napomenuo da je nedavno završeno kriminalističko istraživanje za najveću laboratoriju sintetetičkih droga u okolini Zagreba, a tom prilikom je uhapšeno 9 osoba i pronađeno više od 14 tona hemikalija za proizvodnju droge.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da jedna četvrtina ljudi u Hrvatskoj kaže da je konzumirala drogu, najčešće kanabis, ali i druge droge, kao i sintetičke.

Autor: nezavisne.com