Ogroman skok neuhranjenih trudnica širom teritorije

Svetska zdravstvena organizacija je izdala još jedno dramatično upozorenje u vezi katastrofalnog stanja u Gazi, kako se navodi veliki broj novorođenčadi se nalazi na ivici smrti od akutnog stanja gladi:

Kako prenosi portparol ZSO doktor Margaret Haris:

Prema onome što nam doktori i medicinsko osoblje prenosi sve više i više je da se masovno vide efekti izgađivanja; jednostavno, novorođenčad umiru jer im je preniska težina pri rođenju.

Dok su novorođenčad i mala deca najmanje sposobna da se nose sa efektima gladi, ZSO navodi da je u velikom porastu i broj opasno neuhranjenih trudnica.

Ovakva situacija je u potpunosti ljudskom rukom nastala, svi medicinski problemi sa kojima se susrećemo; pre rata na ovoj teritoriji zdravstveni sistem je dobro funkcionisao;

ZSO planirao da hitno izgradi Centar za stabilizaciju efekata neuharnjenosti u Gazi, ali napredak u inicijativi otežava bezbednosna sitzuacija na terenu.

Jedan centar je već uspostavljen u južnom delu teritorije, međutim situacija je isuvuiše teška:

Ne možemo da pomognemo u tolikoj meri koliko je potrebno, daleko više zahteva kritičnost trenutne situacije. Suštinski nećemo imati nikakav odgovor dok se ne uspostavi primirje.

Autor: redportal.rs