Prepoznajte znake toplotnog udara i momentalno reagujte

Toplotni udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje može nastati usled izlaganja visokim temperaturama i nedovoljnom hidratacijom organizma. Prepoznavanje simptoma i brza reakcija su ključni u sprečavanju ozbiljnih posledica.

Neki od uobičajenih simptoma toplotnog udara su vrtoglavica, glavobolja, mučnina, visoka telesna temperatura, crvena i suva koža, ubrzano disanje i brzi otkucaji srca. Ako primetite ove znake kod sebe ili kod nekog drugog, hitno reagujte.

Prva i najvažnija mera je premestiti osobu na hladno i zasenčeno mesto. Skinite višak odeće i počnite sa hlađenjem tela koristeći vodu ili hladne obloge. Pijenje tečnosti je takođe od izuzetne važnosti kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti i sprečilo dalje dehidriranje.

Ukoliko simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, neophodno je potražiti medicinsku pomoć odmah. Toplotni udar može biti ozbiljno stanje koje zahteva stručnu intervenciju.

Da biste sprečili toplotni udar, izbegavajte izlaganje jakom suncu u najtoplijem delu dana, nosite laganu i prozračnu odeću, redovno se hidrirajte i koristite zaštitnu opremu, poput šešira i sunčanih naočara.

Autor: Balša Stupar